Macron startup-nemzetté alakítaná Franciaországot

külföld
2017 június 16., 05:01
comments 93

A frissen megválasztott francia elnök erről beszélt egy csütörtöki tech konferencián. Mint elmondta, céljuk, hogy a külföldi tehetségeket Franciaországba csábítsák, és elősegítsék a technológiai innováció fejlődését, hogy az ország egy startup ország legyen. A 39 éves államfő egyben azt is vállalta, hogy Franciaország lesz a hiperinnováció vezető országa. 

Normálisabb körülmények között az ilyen kijelentések csak egyszerű elnöki kampányolásnak hatnának, de a világ jelenleg messze van a normális körülményektől: a technológiai innováció eddigi kiemelt otthonában, az Egyesült Államokban Donald Trump elnök éppen most nyirbálta meg komolyabban a kutatás-fejlesztés állami támogatást, a szintén fontos színtérnek számító Nagy-Britannia pedig éppen kilép az EU-ból, az elemzők szerint ezzel jelentős anyagi- és versenyhátrányt teremtve maguknak. 

photo_camera Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Macron már többször jelezte, hogy tárt karokkal várják az USA-ból azokat a kutatókat, akik nem érzik úgy, hogy eléggé megbecsülnék most ott a munkájukat. Az elnök csütörtökön bejelentett egy tízmilliárd eurós alapot is, amivel innovációs projektek megvalósítását fogják támogatni. 

Ezen kívül bevezetik a techvízumot is, aminek köszönhetően jóval egyszerűbben és gyorsabban lehet majd négy évre szóló tartózkodási engedélyt kérnie kutatóknak és techvállalkozóknak, valamint családtagjaiknak. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.