Macron startup-nemzetté alakítaná Franciaországot

A frissen megválasztott francia elnök erről beszélt egy csütörtöki tech konferencián. Mint elmondta, céljuk, hogy a külföldi tehetségeket Franciaországba csábítsák, és elősegítsék a technológiai innováció fejlődését, hogy az ország egy startup ország legyen. A 39 éves államfő egyben azt is vállalta, hogy Franciaország lesz a hiperinnováció vezető országa. 

Normálisabb körülmények között az ilyen kijelentések csak egyszerű elnöki kampányolásnak hatnának, de a világ jelenleg messze van a normális körülményektől: a technológiai innováció eddigi kiemelt otthonában, az Egyesült Államokban Donald Trump elnök éppen most nyirbálta meg komolyabban a kutatás-fejlesztés állami támogatást, a szintén fontos színtérnek számító Nagy-Britannia pedig éppen kilép az EU-ból, az elemzők szerint ezzel jelentős anyagi- és versenyhátrányt teremtve maguknak. 

Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Macron már többször jelezte, hogy tárt karokkal várják az USA-ból azokat a kutatókat, akik nem érzik úgy, hogy eléggé megbecsülnék most ott a munkájukat. Az elnök csütörtökön bejelentett egy tízmilliárd eurós alapot is, amivel innovációs projektek megvalósítását fogják támogatni. 

Ezen kívül bevezetik a techvízumot is, aminek köszönhetően jóval egyszerűbben és gyorsabban lehet majd négy évre szóló tartózkodási engedélyt kérnie kutatóknak és techvállalkozóknak, valamint családtagjaiknak. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.