Itt a Papr, a tudományos publikációk Tindere

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Papr néven indított egy online oldalt pár amerikai kutató. A működési mechanizmus nagyon hasonló a népszerű randialkalmazáséhoz: jönnek szembe a keresztellenőrzésen még nem átesett publikációk, és az absztraktot átfutva dönthetünk arról, hogy mennyire szimpatikus nekünk, amit látunk. Ugyanúgy jobbra vagy balra húzva, (illetve fel és le húzva az egerünket) jelezhetjük véleményünket, mint a Tinderben. 

A végtelen sorban érkező publikációk a bioRxiv szerverén elérhető tanulmányok közül kerülnek ki. 

A Papr egyik alkotója a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health biostatisztikusa, Jeff Leek már tavaly megalkotta az alkalmazást, de csak idén hozta nyilvánosságra, miután pár kollégája további funkciókkal egészítette ki. Került bele egy ajánlásokat megfogalmazó motor, ami az eddigi értékeléseink alapján mutat új publikációkat, ajánl hasonló ízlésű Twitterezőket (azaz a végén tényleg lehet vele ismerkedni), és most már megjelennek linkek a teljes tanulmányokra is. 

A cél az, hogy a kutatók könnyebben navigáljanak az átláthatatlan mennyiségű, folyamatosan bővülő papírok között. Leek szerint a kutatók már eddig is sokat használtak közösségi oldalakat ahhoz, hogy témába vágó kutatási eredményekre bukkanjanak, a Papr csak ebben akar segíteni. 

Hogy ne lehessen egy tanulmánynak csak azért jó értékelése, mert egy neves kutató írta, vagy hogy ne lehessen lehúzni azokat, akiket nem kedvelünk, a Papr nem mutatja, hogy ki a szerzője egyes tanulmányoknak. 

Ez az eszköz persze nem fogja megoldani a tudományos publikációs iparág rengeteg problémáját, de attól még izgalmas információkat szolgáltathat például arról, hogy milyen típusú tanulmányokat találnak az emberek izgalmasnak, és ez hogyan függ össze például azzal, hogy hogy jelent meg. De a fejlesztők is hozzáteszik, hogy ez azért inkább csak egy játék, amit a tudományos közösség szórakoztatására raktak össze, nem szabad túl komolyan venni az egészet. (ScienceMag)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.