Nagyot bukhatott az állam a letelepedési kötvényprogramon

POLITIKA
2017 június 17., 08:00
comments 133

A Magyar Nemzet ír arról, hogy a korábban becsültnél is nagyobbat bukhatott a magyar állam a letelepedésikötvény-program kamatai miatt.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án.
photo_camera Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A kormány régóta tagadja, hogy a költségvetés rosszul járt volna a programmal, de a számok nem pont erről árulkodnak. Demeter Márta független képviselő csütörtökön kapta meg az NGM alá tartozó Államadósság-kezelő Központ válaszat közérdekű adatigénylésére, és a hivatalos adatokból azt látni, hogy a kötvényprogram indulása óta a magyar adófizetőket több milliárd forintos kár érte. 

Rogán Antal az Európai Parlamentben 2017. április 27-én.
photo_camera Rogán Antal az Európai Parlamentben 2017. április 27-én. Fotó: MTI

Ebben az idei adatok nincsenek benne, de a Magyar Nemzet számításai szerint a magyar állam akár 13 milliárd forinttal több kamatot fizetett, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. A veszteség kulcsa, hogy túl magas a letelepedési állampapírok után fizetett hozam: az ötéves futamidejű, euróban kibocsátott értékpapír kamatozását úgy szabták meg, hogy a hasonló futamidejű, szintén euróban kibocsátott magyar állampapírok másodpiaci forgalmazása után fizetendő kamat mínusz 1,5 százalék, de legalább 2 százalék. 

Ez a kétszázalékos garantált hozam szokatlannak számít, más állampapírok esetében nincs beígérve mindenképp kifizetett kamatszint a lap cikke szerint. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban (Fotó: Illyés Tibor / MTI) Fotó: Illyés Tibor

A cikk végig is veszi konkrét számok szintjén az elmúlt éveket, ebből az derül ki, hogy az indulás évében, 2013-ban és 2014-ben még jól járt a költségvetés a programmal, mivel az állampapírok átlagos piaci hozama magasabb volt, mint a letelepedési papírok után fizetett kamat. Viszont 2015-ben fordult a helyzet, mivel az európai állampapírok hozamai nagyot zuhantak, ezért a magyar piaci kamatok is visszaestek. A letelepedési kötvényeknél viszont ott volt a garantált kétszázalékos küszöb, ezért ebben az évben már veszített az állam, 3,6 milliárd forintot. 

photo_camera Fotó: Kovács Tamás

Tavaly még tovább zuhantak az árak, még nagyobb veszteséget realizálva így a költségvetésnek, a cikk szerint 8,4 milliárd forintot. És a Magyar Nemzet számításai szerint idén még több, 12 milliárd forintos kár keletkezett. De mivel az államnak csak az ötéves program lejárta után kell kifizetnie a hozamokat, a bukás hivataloan csak akkor fog megjelenni. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én (Fotó: Marjai János / MTI) Fotó: Marjai János

A cikk szerint a kötvényprogram megszavazásával a kormánypártok simán hűtlen kezelést követtek el, hiszen nem módosították a törvényt akkor sem, amikor a piaci kamatok a kétszázalékos szint alá mentek le 2014 végén. 

Rogán Antal és felesége. Forrás: Rogán Antal Facebook
photo_camera Rogán Antal és felesége. Forrás: Rogán Antal Facebook

Igaz, hogy a kötvényprogramon az állam sokat bukhatott, de közben a közvetítői vállalatok jól járhattak. A legtöbb ilyen vállalat különféle offshore-birodalmakban van bejegyezve, a kötvényüzlet 85 százalékát egy Kajmán-szigeteki cég bonyolítja le, aminek a végső tulajdonosa három Brit Virgin-szigeteken alapított offshore cég. 

MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Ezek a cégek a lap számításai szerint eddig 113 milliárd forintnyi bevételre tehettek szert, de ha a folyamatban lévő ügyeket is számítjuk, az összeg elérheti a 157 milliárd forintot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.