Az Igazságügyi Minisztérium nem érti, mi baja a Velencei Bizottságnak a magyar kormánnyal

POLITIKA
2017 június 19., 10:59
comments 58

A magyar kormány fontosnak tartja az együttműködést a Velencei Bizottsággal, ezért az Igazságügyi Minisztérium értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy a testület - annak ellenére, hogy javaslatai többségét az Országgyűlés elfogadta - politikai feltételezéseken alapuló kritikákkal egészítette ki végső véleményét, írja a minisztérium frissen kiadott közleményében.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint - aki maga is hosszú éveken át a Velencei Bizottság tagja volt - az ilyen eljárás nem könnyíti meg a kormány együttműködését a Velencei Bizottsággal. A tárca emellett furcsának tartja, hogy a Velencei Bizottság honlapján a jelen törvénnyel kapcsolatos sajtóközlemény végén már egy másik, közelgő véleményére hívja fel a figyelmet. E szerint még ebben a hónapban delegációt küldenek Magyarországra, amely találkozni kíván a Central European University, nem-kormányzati szervezetek (NGO), valamint a kormányzat képviselőivel. A tervek szerint a küldöttség a megbeszéléseket követően véleményt készít arról a törvényről „amely lehetővé teheti a Soros György által alapított egyetem októberi bezárását". Az Igazságügyi Minisztérium ehhez a „minden jogi alaposságot nélkülöző tájékoztatáshoz” nem kíván kommentárt fűzni, azt ugyanakkor megjegyzi, hogy a közlemény ezen megállapítását prejudikációnak tekinti - közölte a minisztérium. 

 A Velencei Bizottság pénteken tette közzé végleges véleményét a civil szervezeteket érintő, a múlt hét elején elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban: ebben megállapítják, hogy a módosítások ellenére továbbra is aggályos a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetekre vonatkozó magyar szabályozás, amely csak részben felel meg a bizottság korábban megfogalmazott, előzetes véleményében rögzített fő ajánlásoknak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.