Magyarország lett a V4 soros elnöke

2017 június 19., hétfő 15:44
174

Lengyelország ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4, azaz a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) soros elnökségét, amit 2017. júliustól 2018 júniusáig tölt majd be.

Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) érkezik a V4-ek megbeszélésére Varsóban 2017. június 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor miniszterelnök az ebből az alkalomból Varsóban rendezett ünnepségen azt mondta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának 100 ezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét. Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért.

„Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni” – mondta Orbán, aki a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amit rendkívül sikeresnek minősített. Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat.

„Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!” – szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. „A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni” – mondta.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie – mondta Beata Szydlo lengyel kormányfő az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, ami „mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik”, és a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”. A V4-eket „az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze. (...) Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – mondta.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt Orbán Viktornak az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta, aminek a mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. „Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajándékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A V4 soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozóját, amin Orbán elmondta: az a magyar álláspont, hogy ne csináljunk olyan migrációs politikát, amitől többé nem leszünk azok, akik most vagyunk. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt