Orbán szerint az a magyar álláspont, hogy ne csináljunk olyan migrációs politikát, amitől többé nem leszünk azok, akik most vagyunk

POLITIKA
2017 június 19., 14:51
comments 133

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor magyar (jobbra) és Mark Rutte holland miniszterelnök a V4-ek és a Benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztató után Varsóban 2017. június 19-én.
photo_camera Orbán Viktor magyar (jobbra) és Mark Rutte holland miniszterelnök a V4-ek és a Benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztató után Varsóban 2017. június 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán a 7 miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migrációról azt mondta: a tanácskozáson – amin különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt – voltak olyan országok, amik világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, „mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi”. Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel – mondta, tiszteletreméltónak nevezve ezt a kísérletet, amiben „kis lépésekben haladunk”, de voltak biztatásra okot adó részletek. Ezért „az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót” – mondta.

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: „a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve”. Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal, illetve fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény – mondta végül Orbán, aki szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy „a migráció kérdése minden nemzetet a szívénél érint meg”, arról a kérdésről szól ugyanis, „kikkel élünk együtt egy országban”, és mivel „különböző történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességéről, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani”.

Noha olyan álláspont kialakítható, aminek vannak egybeeső elemei, de egy egységes európai migrációs politika kialakítása felől kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét, viszont Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól, tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti, a történelmi okokból érthető kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy „itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk” – mondta.

Egy másik kérdésre Orbán Viktor azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze.

Szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja: „Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk.”

(Negyed évszázaddal korábban Geszti Péter hasonlóan, mégis más értelemben fogalmazott a Rapülőkben: „Az akarok lenni, ami akkor voltam, mikor az akartam lenni, ami most vagyok.”)

A csúcstalálkozó után a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadja a V4-országcsoport soros – 2017. júliustól 2018. júniusig tartó – elnökségét Magyarországnak. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.