Ivanka Trump újra naggyá teszi Kínát

külföld
2017 június 21., 19:23
comments 25

Miközben apja a kampányban folyamatosan bírálta a termelésüket Kínába kiszervező cégeket, Kínával szemben pedig védővámok bevezetésével fenyegetőzött, Ivanka Trump önmagáról elnevezett divatmárkája is élt a kínai könnyűipar olcsó munkaereje kínálta versenyelőnnyel. Egy olyan kínai üzemben gyártatta cipőit, ahol a jogvédők szerint sértették a munkások jogait.

A New York-i székhelyű China Labor Watch jogvédő csoport három aktivistája ezt a helyszínen akarta kivizsgálni, de mindhármukat letartóztatták. A hatóságok azzal vádolják őket, hogy "lehallgató és képrögzítő eszközöket használtak törvénytelenül". Erről az egyikük, Hua Haj-feng neje, Teng Kuj-liang értesítette a nemzetközi sajtót, mígnem őt is letartóztatták, és megtiltották neki, hogy újságírókkal beszéljen.

A május végén kirobbant botrányra az Ivanka Trump (a cég) egy héten át egyáltalán nem reagált, majd annyit közöltek, hogy "március óta nem gyártanak nekik termékeket" a szóban forgó gyárban. Ez azonban hazugságnak bizonyult. A Guardian birtokába került a gyár április 14-én kiadott gyártási terve, benne az az ezer darab cipő, amit május 23-25 között kellett legyártaniuk az Ivanka Trumpnak. A dokumentumok szerint a cipőket május 30-án kellett leszállítaniuk.

Az Ivanka Trump a Guardian megkeresésére nem cáfolta a dokumentumban foglaltakat. A cég igazgatója, Abigail Klem csak annyit állított, hogy "az Ivanka Trump vezetése elkötelezett abban, hogy csak a nemzetközi munkajogi előírásokat mindenben betartó beszállítókkal dolgozik", és hogy partnereiknek "be kell tartaniuk a vonatkozó helyi és nemzetközi munkaügyi szabályokat". Arra viszont már nem felelt, hogy mindezt hogyan ellenőrzik és mivel garantálják a szabályok betartását. Ahogy arra se kivánt válaszolni, hogy mi lett a három letartóztatott aktivista sorsa, akikről május vége óta semmit se tudni.

A három aktivista letartóztatása előtt jelentést készült közzétenni a feltárt visszásságokról, például arról, hogy a munkásoknak a törvényes minimumnál kevesebbet fizetnek, a menedzserek verbálisan zaklatják a munkásokat, és "sérültek a nők jogai is". (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.