Alighogy nyilvánosságra került, máris elbukott a republikánus egészségügyi reform

külföld
2017 június 22., 17:46
comments 26

Az amerikai képviselőház már elfogadott egy törvényt, ami eltörli az Obama-féle egészségügyi reformokat, azóta a szenátus dolgozott a törvényen. A republikánus törvényalkotók egy kisebb csoportja a korábbi szokásokról megfeledkezve titokban dolgoztak a törvényen, ma viszont végre bemutatták, miről szeretnének szavazni a jövő héten.

Az Obama-féle reform lényege az volt, hogy kötelezővé tette az egészségbiztosítást mindenkinek, és adóemelésekkel megtámogatva minden államban biztosítási piacokat alakítottak ki. A republikánus szenátorok terve ezt három év alatt gyakorlatilag teljes mértékben kivezetné, és a nyugdíjbiztosítási rendszert is visszavágná. Ez utóbbi azért érdekes, mert Donald Trump elnök azt ígérte kampányában, hogy a nyugdíjrendszerhez nem nyúl.

Érdekes módon éppen a legkonzervatívabb szenátorok határolódtak el először a törvénytől: Ted Cruz, Rand Paul, Mike Lee és Ron Johnson szinte rögtön, nem tetszik nekik a törvény, ezért nem fognak szavazni. De valószínűleg a mérsékeltebb republikánusok – Susan Collins, Lisa Murkowski vagy Dean Heller – sem fogják támogathatónak tartani ebben a formában. A republikánusok 52 tagú szenátusi frakciójából ha hárman nem szavaznak igennel, akkor az egyébként igen népszerűtlen javaslat el fog bukni.

Az egészségügyi törvény azért is kifejezetten fontos, mert Trump elnök korábban kijelölte: amíg nem törlik az Obama-féle egészségügyi rendszert, addig ne kezdjenek hozzá az adóreformhoz sem – márpedig a tőzsdék éppen ennek ígérete miatt emelkedtek nagyon sokat Trump választási győzelme óta. (New York Times, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.