Az Európai Unió Bírósága szerint a bíróságok akkor is megállapíthatják, hogy valaki oltástól betegedett meg, ha erre nincsen tudományos bizonyíték

Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy a bíróságok akkor is felelőssé tehetnek egy oltást egy betegségért, ha adott esetben nincs is tudományos bizonyíték az ok-okozati összefüggésre.

A bíróság kimondta, hogy elég bizonyíték:

  1. ha a betegség kialakulása időben akkor történt, amikor az illető megkapott egy oltást,
  2. ha az illető korábban az adott betegségtől mentes volt, és a családjában sem fordult elő, és
  3. ha jelentős számú betegségről számoltak be az adott oltóanyagot megkapó emberek között.

A döntést amiatt hozták meg, hogy a Sanofi Pasteur gyógyszercég ellen 2006-ban pert indított egy francia férfi, J. W., akit 1998-ban hepatitis B ellen oltottak be, és egy évre rá szklerózis multiplexe lett. J. W. a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség szövődményeibe 2011-ben halt bele.

Az ügy így is a luxembourgi bíróság elé került, miután a francia legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nincs összefüggés az oltóanyag és a szklerózis multiplex kialakulása között.

Az Európai Unió Bírósága döntésében ismertetett három kritérium J.W. esetében fennállt, ugyanakkor a luxembourgi bíróság nem csak az ő esetében hozott ítéletet, hanem a döntés általános iránymutatásként szolgál minden EU-s tagállamnak. (CNN)