Netes cenzúrát követelnek az EU-s miniszterelnökök

eu
2017 június 22., 16:10
comments 69

A csütörtöki EU-csúcs azzal kezdődött, hogy a tagállamok miniszterelnökei megígérték maguknak és egymásnak, hogy megvédik a kontinens népeit a terrortámadásoktól.

Ekkor merült fel a közös igény, hogy meg kell tisztítani az internetet a terrorista propagandától, és ellenőrizni kell az ottani kommunikációt.

Donald Tusk tanácsi elnök azt mondta, hogy új törvényekre is szükség lesz ehhez. Az európai intézmények felveszik a kapcsolatot az online ipar nagy cégeivel, a közösségi oldalak fenntartóival, hogy legyenek együttműködőek. (Ezek jellemzően amerikai cégek egyébként.)

Az EU-s vezetők azt akarják, hogy automata rendszerek jöjjenek létre, amelyek képesek lehetnek azonnal törölni a nem kívánt tartalmakat, illetve ki kell építeni az ezek azonosítására alkalmas módszereket. 

Hogy ez pontosan hogyan kivitelezhető, és hogyan illeszkedik majd a szólásszabadságot biztosító európai alapelvekhez, arról most nem volt szó. A részletek kidolgozása is minden bizonnyal az Európai Bizottság munkatársaira vár. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.