A tudósok talán végre rájöttek, hogy miért olyan a tojás, amilyen

2017 június 23., péntek 22:09
103
Erdei szürkebegy-tojás. Fotó: NottsExMiner / Flickr CC BY SA 2.0

Abban nem volt vita a tudományban, hogy a madártojás a természet egyik legtökéletesebb létfenntartó rendszere, de arról, hogy pontosan miért olyan alakú, amilyen, már megoszlottak a vélemények. A tojások formája ugyanis nagyon is változatos. A kolibriféléké olyan, mint a tic-tac, a lummáké inkább könnycseppalakú, írja az NPR. A szinte teljesen gömbölyűtől a teljesen oválisig mindenféle forma, nagyon asszimetrikus, eliptikus is akad, mint a vándormadaraké.

Sokféle magyarázat született arról, hogy a tölcsérforma tojások nem gurulnak szét, ami hasznos, ha egy állat a sziklán fészkel, azon át, hogy a nyúltabb forma egybetereli a tojásokat, amiket így könnyebb inkubálni. Mígnem Mary Caswell Stoddard biológus és princetoni csapata el át nem 50 ezer tojást, amit aztán keresztreferált 1400 madárfajjal, hogy végül felismerje: a vándormadarak, így még a vízben nagy utat megtevő pingvinek tojásai mind nyúltabbak, míg mondjuk a tyúkféléké kerekded.

Ez Stoddard szerint logikus, mert a gyors vagy a hosszútávú repülés más fajta, vékonyabb, áramvonalasabb testalkatot követel. Az pedig azzal jár, hogy a hasüregükben préseltebben vannak a szerveik. Márpedig a tojás formáját meghatározó dolgok már itt, a hasüregben elkezdődnek. "Folyamatosan abban gondolkodtunk, hogy a tojások a fészekben való léthez alkalmazkodtak, pedig talán inkább a tojó madár testének formájához" - foglalta össze a vizsgálat eredményeit. (Via NPR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt