Putyin ma újra szovjet pártfőtitkárnak érezhette magát

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.


Kitörő, ütemes tapssal és skandálással fogadták az MTI nyomasztó időket idéző tudósítása szerint Vlagymir Putyin elnököt az Artek nevű tábor kis lakói. A TASZSZ egykori hangvételét idéző magyar kormányhírügynökség szerint Putyin olyanokat mondott, hogy

"Artek sok mindent ad. Megtanít új ismeretek megszerzésére. Szeretném, ha ez a tudás, a szakértelem, a nagy becsű "artekos" megnevezés, a barátságok, amelyek itt szövődnek egész életetekre megmaradnának."

Az Ukrajnától a nemzetközi jog megsértésével elcsatolt Krímben található nemzetközi gyermektábor minden szempontból igazi hidegháborús létesítmény. Bár a hidegháború előtt, 1925-ben alapították meg a szovjetek, akkor lett híres, amikor 1982-ben a propagandaháború középpontjába került. 

Samanta Smith tízéves amerikai iskoláslány ugyanis a hidegháború alatt, 1982-ben levelet küldött Jurij Andropovnak, a Szovjetunió Kommunista Pártja akkori főtitkárának, megkérdezve tőle azt, hogy háborút akar-e vagy békét. Válaszul a szovjet vezető meghívta az akkor tízéves Samanthát látogatásra a Szovjetunióba, azon belül az Artek gyermektáborba is, amit Samantha elfogadott. 

Talán ma is ezt mesélné, ha 1985-ben meg nem hal repülőszerencsétlenségben.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.