A tiltás ellenére is megtartanák a melegfelvonulást Isztambulban

2017 június 25., vasárnap 5:47
87
A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP / OZAN KOSE Fotó: OZAN KOSE

Csak azért, mert a hatóságok a szervezők szerint antidemokratikus módon az egymást követő harmadik évben is megtiltották, vasárnap este melegfelonulás, vagy legalábbis melegtüntetés lehet Isztambulban. A szervezők vasárnap estére a Taksim térre hívták a melegeket és támogatóikat.

Az isztambuli hatóságok biztonsági okokból, a szélsőjobboldali csoportok jelentette fenyegetésekre hivatkozva tiltották be a tüntetést. TÖrökországban amúgy sok más muszlim országgal szemben nem tiltott a homoszexualitás, de igen elterjedt a homofóbia.

Lara Ozlen, a Meleg Büszkeség szervezőbizottságának tagja szerint a békés felvonulás alkotmányos jog, és az, hogy a békés felvonulás elleni fenyegetésekre hivatkozva betiltják a tüntetést, ahelyett, hogy megvédenék a résztvevőket, antidemokratikus.

Tavaly a rohamrendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a tiltás ellenére összegyűlt felvonulókat. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt