A tiltás ellenére is megtartanák a melegfelvonulást Isztambulban

A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP / OZAN KOSEFotó: OZAN KOSE

Csak azért, mert a hatóságok a szervezők szerint antidemokratikus módon az egymást követő harmadik évben is megtiltották, vasárnap este melegfelonulás, vagy legalábbis melegtüntetés lehet Isztambulban. A szervezők vasárnap estére a Taksim térre hívták a melegeket és támogatóikat.

Az isztambuli hatóságok biztonsági okokból, a szélsőjobboldali csoportok jelentette fenyegetésekre hivatkozva tiltották be a tüntetést. TÖrökországban amúgy sok más muszlim országgal szemben nem tiltott a homoszexualitás, de igen elterjedt a homofóbia.

Lara Ozlen, a Meleg Büszkeség szervezőbizottságának tagja szerint a békés felvonulás alkotmányos jog, és az, hogy a békés felvonulás elleni fenyegetésekre hivatkozva betiltják a tüntetést, ahelyett, hogy megvédenék a résztvevőket, antidemokratikus.

Tavaly a rohamrendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a tiltás ellenére összegyűlt felvonulókat. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.