A tiltás ellenére is megtartanák a melegfelvonulást Isztambulban

külföld
2017 június 25., 05:47
comments 86
A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP  / OZAN KOSE
photo_camera A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP / OZAN KOSE Fotó: OZAN KOSE

Csak azért, mert a hatóságok a szervezők szerint antidemokratikus módon az egymást követő harmadik évben is megtiltották, vasárnap este melegfelonulás, vagy legalábbis melegtüntetés lehet Isztambulban. A szervezők vasárnap estére a Taksim térre hívták a melegeket és támogatóikat.

Az isztambuli hatóságok biztonsági okokból, a szélsőjobboldali csoportok jelentette fenyegetésekre hivatkozva tiltották be a tüntetést. TÖrökországban amúgy sok más muszlim országgal szemben nem tiltott a homoszexualitás, de igen elterjedt a homofóbia.

Lara Ozlen, a Meleg Büszkeség szervezőbizottságának tagja szerint a békés felvonulás alkotmányos jog, és az, hogy a békés felvonulás elleni fenyegetésekre hivatkozva betiltják a tüntetést, ahelyett, hogy megvédenék a résztvevőket, antidemokratikus.

Tavaly a rohamrendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a tiltás ellenére összegyűlt felvonulókat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.