Kiátkozták a berlini liberális mecsetet, a hitszónok mégis folytatja

Az ellenkezés, amit kapok, arra enged következtetni, hogy jó, amit csinálok

– nyilatkozta Seyran Ates török származású berlini iszlám hitszónoknő, miután intézményét, az Ibn Rushd-Goethe mecsetre az egyiptomi al-Azhar egyetem kimondta a fatwát, és a török hatóságok is betiltották egyházát. "Isten szerető és megbocsátó, különben nem tett volna olyan emberré, amilyen vagyok", tette hozzá.

Az eredetileg ügyvéd, jelenleg is imámnak tanuló Ates nem csak nem hord fejkendőt, hanem ellenzi az ilyesmit, mecsetében a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak. A mecsetet eleve a görög filozófiáért lelkesedő Ibn Rusdról (Averroes) és a közel-keleti költészetet kedvelő német Goethéről nevezte el, ami szintén elég szokatlan húzás egy iszlám hitszónoktól.

Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Berlin Moabit városrészében található mecset ajtói nyitva állnak az iszlám szunnita, síita, szúfi, alavita és egyéb irányzatainak követői előtt is.

Ezzel persze eléggé felkavarja az iszlám világát, azt mondja, naponta kap 300 támogató és 3000 gyűlölködő emailt. Amikor a megnyitó napján bejelentette, hogy fontos politikai gesztusnak tarja, hogy a mecsetbe járó nők ne hordjanak fejkendőt, gyorsan megcsappant az érdeklődők száma. Nem tett jót a mecset hírnevének az iszlám világon belül az sem, hogy a németországi törökök körében terjedni kezdett egy kép, amin földre rakott Koránok voltak (a Guardian szerint egy újságíróként bemutatkozó ember rakta le a könyveket a földre, nem Ates vagy az emberei).

A fatwa és a török hatóságok fellépése óta kifejezetten veszély lett Ates számára a mecset fenntartása, ennek ellenére azt mondta, folytatja. Elmondása szerint nem ért egyet a konzervatívokkal, akik szó szerint értelmeznek mindent a Koránban, ehelyett tovább szeretné vinni az általa békésnek látott vallás értékeit a 21. századba. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.