A legfelsőbb bíróság részben visszaállította Trump beutazási tilalmát

2017 június 26., hétfő 15:46
53

Hétfőn az amerikai legfelsőbb bíróság részben feloldotta azt a határozatot, ami blokkolta Donald Trump beutazási tilalmának végrehajtását.

Donald Trump márciusban rendelte el, hogy 90 napra korlátozzák azoknak a beutazását, akik rendeletben meghatározott hat muszlim többségű ország valamelyikéből érkeznek az Egyesült Államokba. Az elnök egyben 120 napra felfüggesztette a menekültek befogadását is. Az elnöki rendelet kritikus részeit később két szövetségi fellebbviteli bíróság is felfüggesztette.

A legfelsőbb bíróság most kimondta, hogy csak azoktól lehet megtagadni a vízumot, akik még sosem jártak az Egyesült Államokban, családtagjuk sem él ott és üzleti vagy más kapcsolatban sem állnak az országgal. 

Teát csak azok a külföldi állampolgárok kaphatnak felmentést a beutazási tilalom alól, akik már valamilyen kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal.

A richmondi fellebbviteli bíróság egy hónapja állapította meg, hogy a hat muszlim többségű országra vonatkozó beutazási tilalom alkotmányellenes, mivel sérti a vallásszabadságot. A San Francisco-i bíróság pedig nemrég a menekültprogram felfüggesztése miatt kaszálta el a törvényt.

A legfelsőbb bíróság októberben ezt a két ítéletet is felülvizsgálja. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt