Az amerikai külügy csütörtökre már életbe is léptetné Trump beutazási tilalmából azt, amit lehet

külföld
2017 június 27., 05:03
comments 26

Részsikert, félsikert ért el hétfőn a Trump-kormányzat a hat muszlim ország polgárait érintő elnöki beutazási tilalom ügyében. Trump rendeletét, az első nagyon szigorút és a később finomítottat az alsóbb bíróságok azonnali hatállyal felfüggesztették, ezt a felfüggesztést a legfelsőbb bíróság hétfői egyhangú döntésével részben feloldotta.

Hogy érthető legyek: a legfelsőbb bíróság egyelőre nem döntött arról, hogy amúgy alkotmányos-e a rendelet, azt majd csak nyári ítélkezési szünete után, szeptemberben vizsgálja majd. Most csak arról döntöttek, hogy azok tekintetében, akik még soha nem jártak az Egyesült Államokban, nincs ott élő kapcsolatuk sem személlyel, sem intézménnyel, végrehajtható az elnöki utasítás.

Vagyis Trump és tanácsadója, Steve Bannon eredeti terveivel szemben sem a zöldkártyásokat, sem az orvosi vészhelyzet miatt az Egyesült Államokba tartókat nem tilthatják ki, ahogy azokat a menekülőket sem, akiknek már él családjuk az Egyesült Államokban.

Azt, hogy amúgy alkotmányos-e a tilalom, majd csak szeptemberben vizsgálják. Bár a bíróság egyhangúlag döntött, három konzervatív bíró az indoklással ellentétes okokból jutott erre. Thomas, Alito és a már Trump által kinevezett Gorsuch főbírók különvéleménye alapján ők szeptemberben alkotmányosnak találhatják majd az utazási tilalmat.

Akárhogy is, az amerikai külügyminisztérium nem tétovázott. Heather Nauert szóvivő tájékoztatása szerint 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek azok az átmeneti beutazási korlátozások, amelyek ideiglenes felfüggesztését a bíróság megszüntette. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.