Szijjártó Tádzsikisztánban: Több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket

A dusanbei tárgyalásai után nyilatkozta azt a magyar külügyminiszter az MTI-nek, hogy "Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket, hiszen ebben a közép-ázsiai országban van Ázsia vízenergia-készletének 54 százaléka, a tádzsikisztáni vízbázis az összes közép-európai vízigény több mint háromszorosa." Szijjártó Péter kijelentette:

"Tádzsikisztánnak 900 folyója és 1500 hegyi tava van, viszont a potenciális vízenergiának mindössze öt százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá közvetlenül ivóvízhez. Így nagyon sok lehetőség adódik a magyar vízgazdálkodási technológiák tádzsikisztáni exportjára."

Hozzátette, hogy megállapodott Emomali Rahmon tádzsik elnökkel, hogy országa magyar vízgazdálkodási technológiákat használ majd a jövőben. Szijjártó beszámolt arról is, hogy a magyar cégek beruházásainak megkönnyítésére létrehozott egy 38 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál. 

Fotó: KKM/MTI/MTVA

A miniszter ezzel befejezte közép-ázsiai körútját. A Külügyminisztérium szerint a látogatások célja volt felkészíteni Magyarországot a V4 soros elnöki tisztére. A magyar elnökség legfontosabb feladata ugyanis az lesz, hogy jelentős mértékben fejlesszék a Közép-Európa és Közép-Ázsia közötti együttműködést.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.