Az orosz rezsim állhat a Petya mögött

Nem bűnözők, hanem egy ellenséges állam, sokak szerint valószínűleg Oroszország állhat a Petya nevű legújabb zsarolóvírus mögött, ami a héten tarolta egy csomó, főleg európai cég hálózatát – írja a Financial Times. A vírus olyan cégek hálózatait tette átmenetileg használhatatlanná, mint a világ konténerkereskedelmét uraló Maersk, a Merck nevű gyógyszergyártó vagy reklámpiaci óriáscég WPP.

Ez egy olyan gyilkos volt, aki túszszedőnek álcázta magát

– mondta a FireEye nevű kiberbiztonsági cég szakértője. Ezzel arra utalt, hogy a zsarolóvírus elterjesztői inkább csak fedőtevékenységként, nagyon bénán kértek pénzt: egy emailcímre kérték a kifizetési bizonylatot, ezt a címet viszont, ahogy várható volt, hamar letiltották a hatóságok.

Ráadásul a vírus sokkal nagyobb pusztítást okozott, mint az eggyel korábbi vírus, a tényleg bűnözők által útjára engedett WannaCry (ahol a bűnözőknek valóban jól kitalált, titkos módon lehetett fizetni) – ez is arra utal, hogy valójában nem a pénzre utaztak, hanem a pusztításra.

A vírus egyébként hatalmas trükkel indult útjára: egy ukrán szoftverfejlesztő cég valódi frissítéseként simán átjutott a céges informatikai rendszerek tűzfalain. Ehhez először fel kellett törni az ukrán cég, a MeDoc rendszerét. Szakértők szerint ez a technikai kifinomultság inkább nemzetállam által szponzorált hekkerekre utal, mint bűnözőkre, akik pénzre mennek.

Mivel ukrán céget törtek fel, ezért a károsult cégek túlnyomó többsége is Ukrajnában volt. A szakértők szerint ez az egyik erős jel, ami Moszkva kezére utal. Oroszország egyébként tagadta, hogy része lenne a dologban.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.