Második Oscar-jelölt filmjüket készítették el a kecskeméti veterán rajzfilmesek

2017 június 30., péntek 18:46
17

Bár a A vörös teknős c. film  stáblistáján nem szerepel a koprodukciós partnerek között Magyarország, az Oscar-díjas animációs filmrendező, Michaël Dudok De Wit elképesztően gyönyörű filmjének jelentős részét Kecskeméten rajzolták, animálták és effektezték.

Videónkban a rendező mesél arról, hogy került képbe a hazai rajzfilmgyártás zászlóshajója, a Kecskemétfilm (Magyar Népmesék, Vízipók, csodapók stb.), amely a rendszerváltás után már a második Oscar-jelölt animációs egész estés filmben tud munkát kapni.

Ez igen nagy szó, hiszen az animációs filmek világát egy évtizede alaposan átalakította a digitális forradalom és a 3d-s technika, ma már se szeri, se száma a számítógéppel készült, jobbnál jobb egész estés animációs filmeknek. 

De vannak  műhelyek – főként Európában és Japánban – amelyek kitartottak a hagyományos képzőművészeti megoldások (rajz, kézi festés) technikák mellett, és a ezen filmek sikereit látva úgy tűnik, a világ nem felejtette el a szabadkézi rajzon alapuló animációs filmet.

Ilyen alapvetően hagyományos technikákkal készült Dudok De Wit filmje, A vörös teknős is, amely az utóbbi évek egyik legmegkapóbb egész estés animációs filmje lett, és amely Cannes-ban elvitte az egyik fődíjat (Un Certain Regard).

A Kecskemétfilm másfél évet dolgozott a filmen, hogy hogyan talált egymásra a magyar műhely és a holland rendező, arról a film rendezője és a stúdió technikai vezetője, Nagy György mesél.

A videó elkészítésében részt vett a Kecskeméti Animációs Filmfeszivál sajtós csapata.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt