Orbán: Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll

POLITIKA
2017 június 30., 08:44
comments 156

A magyar-török üzleti fórum megnyitóján jelentette ki Orbán Viktor, hogy

"Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll."

A magyar miniszterelnök pénteki ankarai beszédében kiemelte, hogy Magyarország kiállása Törökország mellett nem egyszeri eset, hanem annak a stratégiának a következménye. Szerinte

"Magyarországnak konzervatív országként az emberi értékek számítanak. Fontos az üzlet, a pénz, de a legfontosabb az, hogy az embernek legyenek barátai."

Orbán szerint ebből kötelezettségek is fakadnak, és Magyarország kitart a barátai mellett, még "ha kényelmetlen" is. Sőt, 

"akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentős európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni."

Törökországnak tisztelet jár, és ezt mindig meg is adjuk neki, tette hozzá. 

photo_camera Fotó: Ali Balikci/Anadolu Agency

Orbán szerint egy török üzletembernek azért is érdemes Magyarországra figyelnie, mert ez Európa legbiztonságosabb országa: 

"miközben Európában a közbiztonság romlik, Magyarországon rend, biztonság és kiszámíthatóság van minden szempontból."

Hozzátette ugyanekkor, hogy szerinte a magyar "érzékeny fajta", ezért azt tanácsolta a török üzletembereknek, hogy "ne provokálják" és "ne oktassák ki" őket, ha üzletet akarnak csinálni, viszont adják meg nekik a tiszteletet, hiszen ugyan Magyarország egy tízmilliós ország, de ezeréves történelme van, ami tiszteletet parancsol.

Az üzleti fórum után Orbán Viktor több miniszterével együtt részt vesz a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török kormányülést, kormányzati csúcstalálkozót jelent. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.