A koreai elnök kitiltaná a fotókat és a szülőkre vonatkozó kérdéseket az állásjelentkezésekből

külföld
2017 július 03., 20:04
comments 68

Dél-Korea új, májusban megválasztott progresszív elnöke, Mun Dzsein (Moon Jae-in) vetette fel, hogy radikálisan kéne átalakítani az álláshirdetések és jelentkezések világát az országban, hogy megszüntessék azt a dél-koreai társadalomban erősen élő gyakorlatot, hogy valaki csak a családi háttere és kapcsolatai miatt jut be kedvező pozíciókba. Emellett az ellen is tenni akarna, hogy valakit a külseje miatt ne vehessenek fel munkahelyekre. 

A Quartz cikke szerint probléma a magánszektorban is létezik, de Mun persze a közszférát akarja előbb átalakítani: egyes, bizonyos szakértelmet vagy fizikai feltételeket igénylő munkákat leszámítva olyan jelentkezési rendszert vezetnek be, ahol a jelentkezési ívet kitöltőknek nem kellene olyan kérdésekre válaszolniuk, mint iskolai végzettség, születési hely, testi adottságok. 

photo_camera Fotó: RON SACHS/dpa Picture-Alliance/AFP

A koreai munkavállalók emellett gyakran kérdeznek az álláskeresőktől olyan információkat is, mint hogy mivel foglalkoztak a szüleik, mit csinálnak a testvéreik, ezen kívül rá szokás kérdezni testsúlyra, vércsoportra, hogy a jelentkező egyedül vagy a családjával él-e együtt és így tovább. 

Mun arról beszélt, hogy minden jelentkezőt, függetlenül attól, hogy hol végzett, honnan érkezett, ugyanolyan esélyek illetnek meg, és olyan rendszer kell, hogy csak a képességeik alapján lehessen köztük választani. Az elnök már a megválasztása előtt, a kampányidőszakban is beszélt a vakon történő felvételi procedúráról, ami elég forró téma lett az elmúlt években Dél-Koreában. A Quartz cikke szerint főleg a fiatal dél-koreaiak érzik úgy, hogy a munkaerőpiac nagyon igazságtalan és egyenlőtlen.

Sokat számít a fotó is: az országban készített felmérések alapján a megkérdezett 312 HR-es 34 százaléka mondta azt, hogy van, hogy külseje alapján vesz fel munkavállalót, akkor is, ha nem ő tűnik a legalkalmasabbnak a munkakörre, és a válaszadók fele mondta azt, hogy utasított már el jelentkezőt csak a külseje miatt. 

A társadalomban annyira erősen él ez a kép, hogy külön online közösségek jöttek létre, melyek az egyes jelentkezők fotója alapján ad még tanácsokat, miket kéne alakítani egy sikeres jelentkezéshez, és rárepültek a piacra már rég a plasztikai sebészetek is. 

Az elnök reméli, hogy a változtatásokat idővel átveszi a magánszektor is, mindenesetre a számukra össze is állít a kormány egy kézikönyvet. Mun szerint korábbi példák azt mutatják, hogy amikor a magáncégek vakon vettek fel alkalmazottakat, jobb képességekkel rendelkező, elkötelezettebb munkaerőhöz jutottak. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.