Élete végéig börtönbe kerül a radikalizálódott fiatal, aki a londoni Elton John-koncert ellen tervezett merényletet

külföld
2017 július 03., 18:05
comments 153

A 19 éves Haroon Syed tavaly szeptemberben tervezett merényletet a londoni Hyde Parkban megtartott Elton John-koncert ellen. 

A hatóságok az interneten csalták csapdába, egy magát szélsőségesnek kiadó MI5-ügynök hálózta be. 

Syed a London nyugati részén lévő Hounslow származott, a bírósági tárgyalásán derült ki, hogy egy betiltott iszlamista csoporthoz köthető hitszónok, Anjem Choudary hatása alá került, és radikalizálódni kezdett, miután testvérét letartóztatták, szintén egy terrorcselekmény tervezése miatt. 

A hatóságok akkor bevonták Syed útlevelét, de az antiradikalizációs szervek akkor nem szenteltek iránta nagyobb figyelmet. Ez mindenképp hiba volt: a belügyminisztérium által is elismert deradikalizációs szakértő, Alyas Karmani imán a bíróság előtt arról beszélt, hogy a hatóságoknak lépniük kellett volna a testvér letartóztatása után. 

A bíróság előtt az is elhangzott, hogy tavalyi letartoztatása óta Syed már megtagadja korábbi nézeteit és elítélte a manchesteri terrortámadást is. Ugyanakkor a bíró arra jutott, hogy Syed ennek ellenére veszélyes a társadalomra, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, amit leghamarabb 16,5 év múlva lehet felülvizsgálni. 

Szerinte a fiatalt nem csak megtévesztették vagy csapdába csalták, hanem az online tevékenységei alapján mélyen elköteleződött egy brutális és barbár szervezet iránt, ami megpróbál eltéríteni és korrumpálni egy ősi, tiszteletre méltó vallást, és Syed tudatosan akart ennek részese lenni. 

A tárgyalás során a fő bizonyítékok azok a chatbeszélgetések voltak, melyeket Syed a kamu iszlamistával folytatott. A fiatal többek között tőle kért robbanómellényt és gépfegyvert is, hogy mártírrá válhasson. 

Egy ponton találkoztak is Slough városában egy kávézóban, ezt a beszélgetést titokban rögzítették. Egy augusztusi beszélgetésük során Syed olyan hordozható bombát akart, amit otthagyhat a vonaton, míg ő leugrik onnan, később pedig az Oxford Streetről beszélt. Felmerült merénylethelyszínként az Elton John-koncert is. 

A rendőrség végül szeptember elején tartóztatta le, Syed be is vallotta a terrortámadás tervét. (Guardian, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.