Theresa May nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy kik finanszírozzák a terrorizmust Nagy-Britanniában

külföld
2017 július 4., 21:10
comments 48

Theresa May rövid miniszterelnöksége alatt mindent megtett Nagy-Britannia és az öböl-menti országok, különösen Szaúd-Arábia kapcsolatainak javításáért. Áprilisban a Brexit folyamatának hivatalos elindítása után egyik első útja Szaúd-Arábiába vezetett, amit már akkor sokan szimbolikus gesztusként értékeltek.

Ez a törekvés állhat annak a hátterében is, hogy, mint az most kiderült, a miniszterelnöki hivatal közel egy éve űl egy titkos jelentésen, amely feltárta a nagy-britanniai terrorizmus finanszírozási hátterét. Ebben ugyanis a rálátók szerint kellemetlenül sok szó esik Szaúd-Arábiáról.

A jelentést még David Cameron rendelte meg 2015-ben, amikor a Liberális Demokrata Párt ezt szabta feltételéül a Szíria elleni légicsapások parlamenti támogatásának. A jelentést 2016-ban, még belügyminiszterként May vehette át. A belügyminisztérium közleménye szerint a jelentés "segített a kormánynak értelmezni a nagy-britanniai iszlamista szélsőségesek természetét, méreteit és forrásait". A minisztérium szerint a nyilvánosságra hozataláról viszont nem ők, csak a miniszterelnök dönthet.

Caroline Lucas, a Zöld Párt elnöke és parlamenti képviselője a héten újra rákérdezett a parlamentben a jelentésre, de May írásos válasza szerint a miniszterelnök még csak fontolgatja a tanácsokat, amiket arról kapott, hogy mit lehetne nyilvánosságra hozni belőle. Lucas szerint a kormánynak legalább azt nyilvánosságra kéne hoznia, hogy mi akadályozza őket a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalában, mert egyelőre még csak azt se indokolták, hogy miért ne lehetne nyilvánosságra hozni azt. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt