Több mint 17,7 milliárdot utalunk idén az egyházaknak ingatlanjáradékként

vallás
2017 július 04., 05:51
comments 158

20 évvel ezelőtt az egyházakkal való megbékélés jegyében Horn Gyula miniszterelnök aláírta a vatikáni szerződést, amivel nagyvonalúan biztosította a magyar katolikus egyház finanszírozását. A megállapodás legfontosabb eleme az volt, hogy az ötvenes években elvett ingatlanok nagyobb részéért cserébe az egyház örökjáradékot kap az ingatlanokért. Dönthettek persze úgy is, hogy visszakérik az adott ingatlant, vagy hogy annak ellenértékét egy összegben, a járadék viszont éves szinten stabil finanszírozást biztosított, így több ingatlannál is ez lett a választott megoldás, mert az államnak a visszaadás, és az egyösszegű kifizetés is túl drága lett volna a kilencvenes években.

Később a többi egyházzal is olyan megállapodás született, ami a vatikáni szerződést vette alapul.

1998-ban az ingatlanjáradék összege 3,2 milliárd forint volt, az idei költségvetésben már

17 milliárd 720 millió forint.

1998-as áron számítva az egyházak akkor 67 milliárd forint értékű ingatlanvagyon tulajdonjogáról mondtak le.

A járadék összege nemcsak az inflációt követi, azt már az első Orbán-kormány is ötszörösére emelte, most pedig már majdnem éve 18 milliárdnál tartunk.

A Népszava számításai szerint eddig több mint 200 milliárdot kaptak járadékként az egyházak.

Eredetileg a katolikus, a református és az evangélikus egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a baptista egyház részesült ingatlanjáradékban, a lista később az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel bővült (a Mazsihisz támogatásának rovására). Létszámának megfelelően a katolikus egyháznak jut a legnagyobb szelet a járadéktortából. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.