Az Emmi be fogja záratni a gödi Topházat

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu cikkére, amiben a lap megszerzett dokumentumokra hivatkozva azt írta: egy fél évvel korábbi hatósági jelentés is hasonló problémákat tárt fel a több mint 100, értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyereket gondozó gödi Topház Speciális Otthonban, mint amiről májusban az MDAC civil szervezet is beszámolt.

Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.

Mint kiderült, a Topházban gondozottak súlyosan elhanyagolt állapotban voltak, többen alultápláltak voltak, és kényszerzubbonyt is adtak néhányukra. Az ombudsman is azt írta: „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai. Az Emmi ezután rendkívüli vizsgálatot rendelt el, és egy jelentés meg egy intézkedési terv is készült, amiben arról volt szó, hogy rendbe teszik az intézményt, de nem zárják be.

Ám most az Emmi azt közölte a hvg.hu-val: az ő rendkívüli vizsgálatuk nem erősítette meg az MDAC vádjait, miszerint éheztetés, kínzás, bántalmazás vagy más egyéb súlyos bűncselekmény történt volna az otthonban, de „a vizsgálat fényt derített egyéb problémákra”, így készült el a 30 pontos intézkedési terv, amit elkezdtek végrehajtani. Az Emmi azt is közölte: fontosnak tartják a nagy létszámú, tartós bentlakást nyújtó intézmények férőhelyeinek kiváltását, hogy a nagy intézmények helyett a fogyatékos és pszichiátriai beteg emberek családiasabb környezetben helyezzék el. Így a kiváltási programban a gödi TOPhÁZ Speciális Otthont is bezárják a közeljövőben.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.