Az Emmi be fogja záratni a gödi Topházat

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu cikkére, amiben a lap megszerzett dokumentumokra hivatkozva azt írta: egy fél évvel korábbi hatósági jelentés is hasonló problémákat tárt fel a több mint 100, értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyereket gondozó gödi Topház Speciális Otthonban, mint amiről májusban az MDAC civil szervezet is beszámolt.

Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.

Mint kiderült, a Topházban gondozottak súlyosan elhanyagolt állapotban voltak, többen alultápláltak voltak, és kényszerzubbonyt is adtak néhányukra. Az ombudsman is azt írta: „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai. Az Emmi ezután rendkívüli vizsgálatot rendelt el, és egy jelentés meg egy intézkedési terv is készült, amiben arról volt szó, hogy rendbe teszik az intézményt, de nem zárják be.

Ám most az Emmi azt közölte a hvg.hu-val: az ő rendkívüli vizsgálatuk nem erősítette meg az MDAC vádjait, miszerint éheztetés, kínzás, bántalmazás vagy más egyéb súlyos bűncselekmény történt volna az otthonban, de „a vizsgálat fényt derített egyéb problémákra”, így készült el a 30 pontos intézkedési terv, amit elkezdtek végrehajtani. Az Emmi azt is közölte: fontosnak tartják a nagy létszámú, tartós bentlakást nyújtó intézmények férőhelyeinek kiváltását, hogy a nagy intézmények helyett a fogyatékos és pszichiátriai beteg emberek családiasabb környezetben helyezzék el. Így a kiváltási programban a gödi TOPhÁZ Speciális Otthont is bezárják a közeljövőben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.