Egy hétre letiltotta a Facebook a kettősmércés Jámbor Andrást

INTERNET
2017 július 06., 14:25
comments 145

„Azt hiszem én vagyok az első ember akit egy globális cég magyargyűlölet miatt büntetett meg!”

Ezzel a svungos indítással magyarázza meg a Facebookon Jámbor András baloldali blogger-aktivista, a Kettős Mérce blog motorja, hogy miért volt olyan furcsán passzív a napokban a Facebookon. Hát azért, mert le volt tiltva:

Ugyanis az elmúlt 7 napban egy múlt heti Trianonos mém miatt le lettem tiltva, csetelésről, kommentelésről, posztolásról, megosztásról, lájkolásról, eseményhez csatlakozásról. Ha valakinek nem válaszoltam attól itt kérnék elnézést, ennek ez volt az oka!

Jámbort természetesen kellemetlenül érintette a letiltás, hiszen a legtöbb weboldalhoz hasonlóan a Kettős Mérce is a Facebookon szerzi az olvasói nem kis részét:

A vicc az, hogy a mémet 4 napja visszarakta az oldalamra a facebook, most is elérhető, de a bannolásomat nem oldotta fel. Így a második létiltásom után azért elég ijesztőnek tűnik a facebook hatalma. Főleg, hogy most a 7 napos létiltásnál finoman utalt rá a facebook, hogy közel kerültem a profilom teljes letiltásához. Ez 6000 követővel elég kemény vérveszteség lenne. Most mit csináljak? Cuki macskákat és pónikat posztoljak politika helyett? Önenzúrázzam magam, mert a facebook megfenyegetett?

Egyébként erről a mémről van szó:

link Forrás
Minden kortárs júzer életében eljön a pillanat, amikor rádöbben, hogy a fő ellenség nem a komcsik/páwák/fideszesek/gyanús port szóró repülőpilóták/nácik/műlegyes horgászok, hanem a minden benyelő, zsarnoki Facebook. Jámbor életében ez most jött el:

Itt tényleg az van, hogy egy globális cég, amelyre nem nagyon vonatkoznak a nemzetállamok törvényei, létrehozott egy olyan megkerülhetetlen közösséget, amely az internet közel felét egyszerűen már beszippantotta magába. Újságíróként, közéleti szereplőként ez a felület lényegében megkerülhetetlen ha nagyobb elérést akarsz. (...)  És akkor ez a globális monopóliummal rendelkező cég, létrehoz jogot saját magán belül egy olyan jogrendszert amelynek nem tiszták a feltételei, nem lehet fellebbezni, és a bíró (egy algoritmus), az érzelmeket, hogy valami ironikus, cinikus, pont az ellenkezőjét jelenti annak ami le van írva, nem vizsgálja, nem akarja vagy tudja vizsgálni. És ha ez a bíró elítél téged, akkor a munkád tényleg sokkal nehezebb lesz (...).

Megkérdeztem Jámbort, hogy a letiltása érezhető volt-e a Kettős Mérce működésében:

Alapvetően nem, mert van egy tartalék accountom, amit tudtam használni posztolásra. De olyan szinten igen, hogy az elsődleges kommunikácios csatornám a facebook-cset és mindenkit, aki írt, be kelett jelölnöm, hogy dumáljak vele, ha pedig nem jelölt vissza, ment a mail. Tehát a mércés munkát is lassította.

Szerinted rossz dolog, ha a Facebook letiltja az ilyen magyarozós mémeket? - kérdeztem tőle  ezután.

Igazából le is tilthatná, csak mondjuk ha én azt gondolom, hogy ez hülyeség, akkor lehessen valahol reklamálni, fellebezni - felelte Jámbor, azonnal megjegyezve, hogy

Mondjuk szerintem ez a poszt nem sértett senkit.  

Hogy miért? Hát mert

szélsőjobbos ismerőseim is ott kommenteltek alatta, (...) de szerintem maga a kép se veszi magát teljesen komolyan pl a habsburgozásával. Aki ismeri a pollandballt és társait, ott kb minden országgal ez megy.  

Mit fogsz ezek után csinálni a jövőben? Vigyázol, mit posztolsz? Finomítasz? Új kamunickeket hozol létre? Mozgalmat indítasz a fb ellen? Vagy mást? Vagy semmit? - kérdeztem végül. 

Jámbor igazán realista válasza így hangzott:

Ezek mind csodálatos opciók, de hát nyilván ez csak hőbörgés, talán kicsit utánaolvasok még, és egy cikket írok belőle a Mércére, jobban kifejtve a parákat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.