Trump és Putyin megállapodott a szíriai tűzszünetben

külföld
2017 július 07., 16:27
comments 123
Donald Trump (középen) és Vlagyimir Putyin (j), még kétoldalú megbeszéléseik előtt a G20-csúcson.
photo_camera Donald Trump (középen) és Vlagyimir Putyin (j), még kétoldalú megbeszéléseik előtt a G20-csúcson. Fotó: STEFFEN KUGLER/dpa Picture-Alliance/AFP

Kiszivárgott az első érdemi információ Donald Trump és Vlagyimir Putyin fél órásra tervezett, de már közel két órája tartó végül 140 percig tartó kétoldalú megbeszéléseiről. Az AP amerikai diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a két elnök megállapodást kötött egy szíriai tűzszünetről, amely már vasárnap délben életbe is léphet.

A Guardian értékelése szerint a tűzszüneti megállapodással az Egyesült Államok a korábbinál nagyobb szerepet vállalt a szíriai háború megoldásában. Oroszország és az Egyesült Államok különböző oldalakat támogat, az oroszok kliensük, Basár el-Aszad rezsimjét próbálják életben tartani, az amerikaiak pedig a kurdok és a mérsékelt szunniták szövetségét, a Szíriai Demokratikus Erőket támogatják. A nagyon sok oldalú háborúban az oroszok és az amerikaiak közös ellensége az ISIS. Rajtuk kívül még negyedik oldalként ott vannak az összefoglaló nevükön lázadóknak nevezett csoportok, köztük olyanok, amiket az amerikaiak támogatnak, de például az al-Kaida szövetségeseként elkönyvelt Dzsabat is. És ott vannak még a törökök, akik keveredtek már összetűzésbe az oroszokkal és az amerikaiak támogatta kurdokkal is.

link Forrás

Ezt a bonyolult helyzetet a Daily Beast több forrásból is megerősített értesülései szerint új megoldási tervvel próbálja kezelni az amerikai diplomácia. A terv elég komoly fordulat az eddigi amerikai állásponthoz képest, mert

  • a terv részeként Basár el-Aszad maradna Szíria elnöke;
  • az amerikaiak elfogadnák az oroszok által kialakított biztonsági zónákat;
  • Oroszországra bízná a rendfenntartást az ország kormányellenőrzés alá eső területein.

A lényeg, hogy az amerikaiak továbbra se szeretnének nagyobb létszámú szárazföldi erőket bevetni az országban. Az amerikaiak szövetségesei által megszerzett területeken így a Demokratikus Erők tartanák fel a rendet, a kormányerők kezére került részeken viszont orosz katonai rendőrök járőrözhetnének.

A Beast értesülései pontosnak bizonyultak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszámolója szerint a tűzszünet Szíria két délnyugati tartományára, Deraara és el-Kuneitrára terjed majd ki, az itt kijelölt tűzszüneti övezetben az orosz katonai rendőrség biztosítja majd a rendet, de lépéseiket az Egyesült Államokkal és Jordániával is egyeztetik.

Az új terv annyiban nem meglepetés, hogy Trump legfőbb külpolitikai tanácsadója - aki nem a külügyminisztere, vagy a hadügyminisztere, vagy a nemzetbiztonsági főtanácsadója, hanem a veje -, Jared Kushner már a választási kampányban is azon volt, hogy az Egyesült Államok működjön együtt Putyinnal Szíriában.

A találkozónak voltak feszültebb pillanatai is. Az AP hírügynökség a találkozón résztvevő Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tájékoztatása alapján azt közölte, hogy Trump egyből a találkozó elején felvetette az amerikai választásba történt orosz beavatkozás kérdését. Hogy pontosan mi történt, arról az orosz és az amerikai fél eltérő képet festett. A találkozó után a Guardian moszkvai tudósítója, Shaun Walker szerint az orosz újságírók kérdéseire szokatlanul ingerülten válaszolgató, amúgy legendásan jó kedélyű Szergej Lavro orosz külügyminiszter például azt állította, hogy Trump "elfogadta Putyin állítását", hogy nem Oroszország próbált bekavarni az amerikai elnökválasztásba.

Tillerson ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy Trump "többször is megszorongatta Putyint" a témában, amiben szerinte soha nem lesz egyetértés a két ország között. Tillerson szerint Trump épp ezért, az ellentét feloldhatatlansága miatt már szeretne túllépni az ügyön.

(Via The Daily Beast, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.