Brüsszel már a héten eljárást indíthat a civil törvény miatt

politika
2017 július 11., 14:10

A Bruxinfo brüsszeli forrásokra ír arról, hogy mind a CEU ellehetetlenítését szolgáló felsőoktatási törvény, mind a civil törvény ügyében lépni kíván az Európai Bizottság. Csütörtökön esedékes a kötelezettségszegési eljárások új körének bejelentése, és a lap információi szerint két esetben is érinti ez majd Magyarországot: 

Egyrészt az EB a CEU-törvény ügyében indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, ezzel második szakaszába léptetve az áprilisban elindított eljárást. 

Másrészt pedig a lap információi szerint a Bizottság a civil törvény ügyében is elindítja az eljárást egy hivatalos felszólító levél kiküldésével. Brüsszel eddig a Velencei Bizottság állásfoglalására várt, ez június 20-án jelent meg. A Bruxinfo információi szerint az EB arra jutott, hogy a civil törvény uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz. 

Ez persze annyira nem meglepő, az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans már április végén arról beszélt a kérdésről rendezett plenáris vitán, hogy 

„Nagyon sajnálnék bármilyen kísérletet, ami a civilek tevékenységét korlátozná, és a munkájukat ellenőrzés alá akarná vonni, illetve megbélyegezné őket” 

Ugyan korábban a kormány is azt állította, hogy megvárják a Velencei Bizottság állásfoglalását a törvény elfogadásával, végül a nemzetközi testület kifogásai közül csak pár apróbb dolgot vittek át a törvényre, de a legfontosabb kritikát, mely szerint külföldről finanszírozottként kell a civil szervezeteket címkézni, nem vették figyelembe. 

A CEU-törvény esetében pedig a lap információi szerint a Bizottság a második szakaszba lépteti az eljárást, és pontról pontra, részletesen fogják most elmagyarázni a magyar kormánynak, hogy a törvény egyes rendelkezései miért sértik az uniós jogot. 

Az április végén indult eljárás első szakaszára már reagált a kormány, Lázár János akkor arról beszélt, hogy „a kormány álláspontja szerint a Bizottság egy pontot sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt”.

A lap információi szerint Lázár épp kedden utazott volna Brüsszelbe tárgyalni a gazdasági gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, Jyrki Katainennel és a spanyol energiaügyi biztossal, Miguel Arias Canete-vel, de sürgős teendőire hivatkozva végül lemondta a találkozót. 

A Bruxinfo szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar kormány mennyi időt fog kapni az újabb válasz megalkotására. Ha a magyar kormány továbbra is úgy látja, hogy megalapozatlanok a Bizottság kritikái, akkor Brüsszel az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.