Minden korábbinál jobban zuhan a megújuló energia ára

Több 444 videó?
Szeretném

A meglehetősen befolyásos Morgan Stanley befektetési bank elemzői szerint a megújuló energiaforrásokat hamarosan a politika is képtelen lesz megállítani. Egyszerűen arról van szó, hogy a megújulók, mint a nap- és szélenergia rohamléptékben válnak a legolcsóbb energiaforrássá. Az elemzők azt mondják, a közgazdaságtudomány alapelvei szerint így az USA akkor is teljesíteni fogja a párizsi klímaegyezmény vállalásait, ha Donald Trump elnök tényleg kilép abból.

Napelemek 2014-ben egy lakótelep tetején Berlin-Lichtenbergben (Fotó: Jörg Carstensen / dpa / AFP)Fotó: JORG CARSTENSEN

"Azt jósoljuk, hogy 2020-ra a megújuló forrásokból lehet majd a legolcsóbban energiát állítani" - mondták a Morgan Stanley szakemberei, akik szerint az egész világon csak néhány délkelet-ázsiai országban nem lesz ez a gelyzet.

"Előrejelzésünk szerint a legtöbb esetben a változást nem a politika, hanem a megújuló energiaforrások költségeinek zuhanása fogja mérsékelni a széndioxid-kibocsátás szintjén. Hiába mondja fel Trump elnök a párizsi klímaegyezményt, szerintünk az USA 2020-ra 26-28 százalékkal felül fogja teljesíteni a 2005-ös széndioxid-kibocsátáshoz viszonyított vállalásait" - írta a Morgan Stanley.

A cég számai szerint a napelemek ára 2016 és 2017 között 50 százalékkal zuhant, és az olyan országokban, ahol erre megfelelőek a feltételek, a szélenergia előállítása fele vagy harmada annyiba kerülhet, mint ugyanez az energia szén- vagy gázüzemeltetésű erőművekből. A technológiai innovációnak köszönhetően ráadásul egyre hosszabb és hosszabb lapátú szélerőműveket lehet építeni, így a költségek tovább fognak csökkenni. (Quartz)