Az atomenergiahivatal szerint minden rendben van a paksi törésvonalakkal

POLITIKA
2017 július 12., 11:33
comments 177

Közleményben reagált az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az Átlátszó hétfőn megjelent írására, amely szerint a paksi bővítés miatt elrendelt geológiai tanulmány megállapításai szerint a tervezett atomerőmű telephelyének közelében több helyen is tízezerévnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták.

Ennek azért van jeelntősége, mert a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásai alapján készült 2011-es, vagyos már a Fidesz-kormány által kiadott kormányrendelet szerint tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol tíz km-en belül olyan törésszakasz található, aminél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt.

Az OAH válaszközleménye ezt a konkrét problémát nem érinti, pusztán annyit állít, hogy a 2015-16-ban végzett geológiai vizsgálatok "a korábbi ismeretekhez képest új kockázati tényezőt nem tártak fel, a telephely alkalmasságát kizáró szempont nem került azonosításra". Vagyis, ha jól értem, ha vannak is ott törésvonalak, azokról már régebben is tudtak, és nem aggódnak miattuk, mert a paksi bővítésnél olyan műszaki megoldásokat terveznek, amelyek "alkalmasak a kockázati tényezők kezelésére". (Bővebben)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.