A paksi atomerőmű alatt egy tektonikai törésvonal halad át

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel megszerzett egy, az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült, 2016-os geológiai tanulmányt, ami szerint a Paksi Atomerőmű telephelyének közelében több helyen is 10 ezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták. Amikor ugyanis az atomerőművet építették, az 1970-es évek elején nem vizsgálták érdemben a helyszín tektonikai sajátosságait, a szovjetek jelölték ki, hol kell megépíteni.

Pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásait tartalmazó 2011-es magyar kormányrendelet értelmében tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km-en belül olyan törésszakasz található, aminél az utolsó 100 ezer évben felszíni elmozdulás volt – írja a lap.

A tervezett paksi bővítéshez újabb földtani kutatásokra volt szükség, amiket több mint 8 milliárd forintért végezték el, de a részletes eredményeket eddig nem hozták nyilvánosságra. Az Átlátszó azt írja, „szakmailag nagyon ingatag és államilag erősen menedzselt eredmény született a telephely alkalmasságáról”. (Átlátszó)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.