A lábujjából lett új hüvelykujja az ausztrál marhapásztornak

Egészségügy
2017 július 13., 10:59
comments 73

Zac Mitchell, a húszéves ausztrál marhapásztor áprilisban elvesztette a jobb hüvelykujját. "Egy bika nekirúgta a kezem a kerítésnek" - mesélt a balesetről a BBC-nek.

Zac Mitchell leszakadt hüvelykujját saját nagylábujjával pótolták.
photo_camera Zac Mitchell leszakadt hüvelykujját saját nagylábujjával pótolták. Fotó: South Eastern Sydney Local Health District - public domain

Pásztortársai azonnal jégre tették a leszakadt hüvelykujját, amit az orvosok áprilisban kétszer is megpróbálták visszavarni. Sikertelenül, így végül újszerű megoldást választottak: amputálták Mitchell jobb nagylábujját, és azt varták a leszakadt hüvelykujj helyére.

Zac Mitchell letépett csonkolt kezének röntgenképe.
photo_camera Zac Mitchell letépett csonkolt kezének röntgenképe. Fotó: South Eastern Sydney Local Health District - public domain

Mitchell eleinte ódzkodott az ötlettől, de két hete végül beleegyezett. A fősebész, Sean Nicklin plasztikai sebész megérti, hogy Mitchell nem adta be azonnal a derekát. "Valóban elég bolond ötlet, a páciensek nem szeretnének még egy súlyos sérülést" - mondta. De szerinte ezt felülírja, hogy hiába van valakinek négy sértetlen ujja, ha nincs hüvelykujja, nem sokra megy velük. Ezzel szemben Nicklin szerint a nagylábujj elvesztése, hiába gondolják azt jelentősnek az emberek, valójában nem befolyásolja annyira az életüket. Ezt Mitchell anyja is megerősítette, szerinte két héttel a lábujjamputáció után a fia már majdnem teljesen normálisan jár.

Mitchellre most több mint egy év rehabilitáció vár, de úgy tervezi, hogy visszatér a farmra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.