60 ezer eurót keres egyetlen úttal a Gibraltári-szoroson átmotorcsónakozó hasiscsempész

bűnügy
2017 július 14., 08:41
comments 68

Az El País spanyol lap részletesen bemutatja, hogy mennyit lehet keresni a hasissal, amit Marokkóból Spanyolországba csempésznek. Kifinomult csapatmunka van a szállítmányozás mögött.

Egy motorcsónakba általában 1200 kiló hasist pakolnak, ami elképesztően értékes rakomány, minimum félmilliárd forintot ér az utcai forgalomban, de kis szerencsével 700 millió forint felett is el lehet adni. 

A legjobban a motorcsónakot vezető ember keres. 110 km/órás sebességgel száguld át a Gibraltári-szorosnál Marokkóból Spanyolországba, és úgy kell manővereznie, hogy kikerülje a parti őrség hajóit, és minél gyorsabban átérjen, csökkentve a lebukás kockázatát. A munkájárét utanként 60 ezer eurót, vagyis több mint 18 millió forintot kap.

Egy gombóc marokkói hasis.
photo_camera Egy gombóc marokkói hasis.

Rajta kívül ketten vagy hárman utaznak általában a nagy teljesítményű motorcsónakon. Ők töltik a gázolajat a motorba, vigyáznak, hogy a rakomány ne csússzon a vízbe és radarokon figyelik, nem közeledik e a rendőrök hajója. Ők utanként 3 - 5 ezer euró körül keresnek, vagyis 1 - 1,5 millió forint üti a markukat.

Ezer eurót (300 ezer forintot)  kap az ember, aki a spanyol parton azt figyeli, hogy nincs-e rendőr a környéken. Háromezer euró jár azoknak, akik kipakolják a csónak rakományát, és átteszik a teherautóra. Sietniük kell, két perc a szintidő az 1200 kiló hasis átpakolásához.

A csempészek mindig három teherautóval dolgoznak. Az első azért megy elől, hogy ha rendőrök lennének az úton, akkor vele foglalkozzanak. A középső viszi a hasist, a legutolsó pedig azért van, hogy ha mégis belefutnak egy igazoltatásba, akkor nekimenjen a rendőrök autójának, megzavarva az intézkedést. A sofőrök 6 ezer eurót (1,8 millió forintot) kapnak egy útért. A teherautók raktárakba mennek, ahol kisebb csomagokba pakolják szét az árut, hogy újabb csempészek indulhassanak tovább a hasissal, keresztül - kasul Nyugat-Európán. (el País)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.