Mintha ezt a dunai gyilkos bálnát Vancouverben is látták volna...

Egy kis glosszában méltatlankodtunk nemrég, hogy a nedves világbajnokság kabalamizériája mintha a helyszínekre álmodott faszobrokra is átragadt volna. Szőke Gábor Miklós, az óriási állatszobrok nemzetközi specialistája hét tengeri állat nagy faszobrát készítette el a vébé egyes helyszínein, én meg azon méltatlankodtam, hogy nem-e lehetett volna-e mondjuk a Duna-parta Dunában honos vagy ott mondjuk előforduló állatokat mintázni, ha már állandóan indentitásproblémázunk egyébként. De mindegy, ez legyen a vébénk legnagyobb baja.

Vancouvert megjárt olvasónk viszont arra emailezte föl a figyelmünket, hogy ez a magyar orka nagyon ösmerős volt neki, merthogy Vancouverben, a tengeröböl partján áll egy nagyon hasonló szobor, hasonló testtartású, hasonló méretű orka, és az történetesen nagyon híres kortárs mű, Douglas Coupland kanadai topművész (író, újságíró, drámaíró, képzőművész, minden) alkotása. 2009-ben avatták föl.

Van hasonlóság, kétségtelen. Meg különbség is: például, hogy a vancouveri orka jelent valamit a városlakóknak, még a digitálissága is. (Orka van az óceánban arrafele, digitális ipar meg a szárazföldön, egyre több.)

Nem vagyok egy nagy köztériszobor-szakértő, nem mernék csípőből plágiumot kiálltani, de azért érdekes így egymás alá tenni a kettőt:

Douglas Coupland digtális orkája a vancouveri tengerparton.Fotó: Ruth Hartnup/flickr
Szőke Gábor Miklós analóg orkája, mint vízi legenda a Duna-parton.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA
Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.