Évtizedeken át bántalmazták egy katolikus gyerekkórus tagjait Németországban

bűnügy
2017 július 18., 15:34
comments 262

A kedden megjelent jelentés szerint legalább 547 fiatal áldozata lehetett annak a bűncselekmény-sorozatnak, ami 60 éven át, 1945-től egészen a kilencvenes évekig folyamatosan zajlott. 

A BBC cikke szerint a jelentés a katolikus egyház 49 tagját vádolta meg a bántalmazások elkövetésével. Arra ugyanakkor kevés esély van, hogy bíróság elé kerüljenek, mivel meglehetősen sok idő telt el a bűncselekmények elkövetése óta. 

A jelentés elkészítésében részt vevő ügyvéd, Ulrich Weber elmondása szerint a bántalmazott gyerekek a meglehetősen ismertnek számító Regensburger Domspatzen kórus előkészítő iskolájában és középiskolájában jártak. 

photo_camera Fotó: ARMIN WEIGEL/AFP

A kórus képviseletében egyelőre senki nem reagált a jelentésre. 

Weber keddi bejelentése szerint ötszáz esetben megtörtént fizikai bántalmazás és 67 esetben megtörtént szexuális bántalmazás esetére akadt rá vizsgálata során. Ugyanakkor számos korábbi diákkal nem tudott beszélni, és úgy sejti, hogy az áldozatok száma akár 700 fölött is lehet. A 49 megvádolt egyháztag közül kilencen követhettek el szexuális erőszakot. 

Elmondta azt is, hogy a bentlakásos iskola egykori lakói életük legrosszabb időszakaként írták le az iskolás éveiket, amit a félelem, az erőszak és a kilátástalanság jellemzett. 

A kórust 1964 és 1994 között Georg Ratzinger, a korábbi pápa, XVI. Benedek bátyja vezette. Weber szerint Ratzinger is vádolható azzal, hogy elfordította a fejét és nem lépett közbe. A 93 éves Ratzinger tagadta, hogy tudott volna a bántalmazásokról, és szerinte ezek az esetek soha nem kerültek szóba az évtizedek során, amíg ő vezette a kórust. 

A katolikus egyház korábban 5 és 20 ezer euró közötti kárpótlást ajánlott fel a kórus egykori tagjainak. Az ezeréves kórussal kapcsolatos bántalmazási esetek 2010-ben láttak napvilágot, egy 2016-os jelentés 231-re tette a bántalmazott gyerekek számát. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.