Az Interpol köröztet egy 173 fős listát, aminek a tagjai az ISIS öngyilkos merénylői lehetnek, akiket Európába küldhettek

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az Interpol május 27. óta köröztet egy 173 fős listát, aminek a tagjai az Iszlám Állam öngyilkos merénylői lehetnek, akiket Európába küldhettek, hogy merényletekkel bosszút álljanak a terrorszervezet közel-keleti katonai kudarcai miatt.

A listát az amerikai hírszerzők az ISIS elleni, iraki és szíriai harcok során összegyűjtött információkból állították össze, és az FBI-on keresztül jutott el az Interpolhoz. Az európai terrorellenes hálózatok attól tartanak, hogy ahogy az Iszlám Állam kalifátusa összeomlik, úgy nő a veszélye annak, hogy a fanatikus öngyilkos robbantók Európába jönnek, akár egyedül is.

Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy bárki, aki szerepel a listán (amit a Guardian megszerzett), bejutott volna már Európába. A listán szereplő gyanúsítottak neve, az ISIS-hez való csatlakozásuk dátuma, a legutóbbi utóbbi valószínűsíthető tartózkodási helye, az anyjuk neve és bármilyen kép szerepel, amit csak találtak róluk. (Guardian)