Közösséget építene a Momentum, de van még hova fejlődni

POLITIKA
2017 július 21., 12:43
comments 369

Lagymatag hangulat, jóindulattal 100 ember figyelte a Momentum elnökségének beszélgetését péntek délelőtt a párt által szervezett Nyitás Fesztiválon Bodajkon. Állítólag elég súlyosra sikerült a csütörtök esti Wellhello koncert, amin nagyjából 300-400 fiatal bulizott, úgyhogy másnaposság is tizedelte a közönséget.

Mindenesetre nagyon olyan hangulata volt a nyilvános beszélgetésnek, mint amikor a pártvezetés válaszol a tagok kérdéseire. 

Összesen 600 jegyet adtak el elővételben, legalábbis ezt mondta a beszélgetés után Hajnal Miklós, a párt szóvivője. Csütörtökig a belsősöknek is csak töredéke jöhetett el, mert Fekete-Győr András kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy már 1100 tagja van a pártnak és további 700-an várnak felvételre. 

Az elnök szerint a növekedés annyi kihívással jár, hogy a Momentumnak folyamatosan át kell alakítani a döntéshozatali folyamatokat, amikben a különböző tagozatok és szakpolitikai csapatok egyre nagyobb szerephez jutnak. Tipikusan olyan szervezetre vonatkozó témák forogtak, amiket pártok általában maguk közt vitatnak meg. Bár a fesztivál nyilvános volt, érződött, hogy az egésznek inkább csapatépítő jellege van. 

Politikai mondás csak egy erősebb hangzott el (a már ismert "jobb-bal meghaladás" és "elmúlt27évezésen" túl): Soproni Tamás beszélt arról hosszasan, hogy a Momentum számára mindenek előtt az intézményi keretek erősítése és a személyi hatalom korlátozása a legfontosabb politikai cél. Nem csak arra az elbukott kezdeményezésre célzott, ami két ciklusban maximalizálná a miniszterelnöki mandátumot, hanem az elszámoltatásra is, amit nem biztosoktól és erre kinevezettt komisszároktól, hanem a független bírósági rendszer megerősítésétől várnának, mert a "vádiratok úgyis ott vannak a Direkt36-on, az Indexen és a 444-en". 

Hasonló gondolat merült fel az alkotmányozással kapcsolatban is: a Momentum szerint a legfontosabb közjogi intézkedésekhez nem elég a kétharmad, ahhoz pártok közti konszenzust kell valahogy kikényszeríteni, ami kétségtelenül szimpatikus gondolat, de hogy ez a politikai valóságban hogyan néz ki, és mennyire reális a megközelítés, azt nem feszegette senki. Végül ez az irány is kimerült abban, hogy "nem a keretek szűkek, hanem a tartalom üres" és hogy új jelentéssel kell megtölteni a "polgár", a "politikus" és a "gazdasági siker" kifejezéseket. 

A beszélgetés elég fásultan zajlott, érződött, hogy a kampányra való felkészülés most a fő szempont, kevesebb idő és energia jutott az elmúlt időben a látványos akciókra és nagy megmondásokra. 

Többször elhangzott, hogy Fekete-Győrék türelmet várnak támogatóktól és tagságtól egyaránt: hamarosan kijönnek egy saját koncepcióval a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban. Addig - mint mondják - a közönségnek be kellett érnie azzal, hogy hisznek ugyan az előválasztás rendszerében, de mivel a régi ellenzék bohózatot csinált belőle, egy ilyen huzakodásba nem állnak be 2018 előtt. Október 15-én tervezik kihozni a Momentum-kormányprogramot.

"Nem hiszünk az összefogásban, új embereket kell bevonni a politikába, plusz egy ilyen összefogásból kialakuló kormány nem lenne működőképes" - mondta Kádár Barnabás egy összefogást feszegető kérdésre a koordinált jelöltállítással. 

106 egyéni választókerületben indít jelöltet a Momentum, ami nagyon arra utal, hogy nem terveznek visszalépni más pártok javára, ("nem akarunk Gyurcsányt simogatni"), vagy koordinálják a jelöltindítást, de függhet a politikai klíma alakulásától is. Pottyondy Edina a panel után azt mondta, hogy erről a végsó szót a közgyűlés mondja ki, ami augusztusban ül össze legközelebb. 

Egy néző megjegyezte, hogy a Nolimpia után beharangozott "cselekvés köreiből" és vidéki építkezésből nem sok minden látszik, a Momentum továbbra is körúton belüli értelmiségi kezdeményezés benyomását kelti. Pottyondy Edina erre újabb országjárást ígért: egy online platformot hoznak létre, ahol várják azok jelentkezését, akik alapszervezetet alapítanának, "Hívtok, jövünk" címszó alatt. A hasonló célt szolgáló, ún. "szappan-projekt" során azokat az alapvető szolgáltatásokat igyekeznek pótolni országszerte, mint amikor a kórházban kifogy a szappan vagy nincs elég WC-papír. Kitörnének a "vidéki-fővárosi" rendszeréből, Soproni a városi és falusi problémákra próbálta átkonvertálni az erre vonatkozó kérdést.

Az országos jelenlét erősítése érdekében Fekete-Győr szerint fontos lenne erősíteni a Momentum állásait a médiában. Ennek egyik fóruma lehet egy szamizdat-szerű újság, amit a helyi szervezetek szerkesztenek majd és 50-50 százalékban tartalmazna helyi, illetve országos híreket. Másik újítás egy internetes tévé beindítása lehet, de ebben a kérdésben erőforrás- és pénzhiánnyal szembesülnek.  

Fekete-Győr végig hangsúlyozta, utalva a zajló fesztiválra is, a közösségépítés fontosságát. "Rengeteg lelkes és szenvedélyes ember dolgozik a szervezetben" - biztatta az összegyűlteket, és a többiek is többször kiemelték, hogy a Momentum alulról szerveződő párt, amely most a kevésbé látványos, de annál fontosabb szervezetépítés szakaszát éli. Látványos ez sem volt, lelkesítőre sem sikeredett, de az igazi párttá váláshoz valószínűleg ilyen unalmas légyottok is kellenek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.