Közösséget építene a Momentum, de van még hova fejlődni

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Lagymatag hangulat, jóindulattal 100 ember figyelte a Momentum elnökségének beszélgetését péntek délelőtt a párt által szervezett Nyitás Fesztiválon Bodajkon. Állítólag elég súlyosra sikerült a csütörtök esti Wellhello koncert, amin nagyjából 300-400 fiatal bulizott, úgyhogy másnaposság is tizedelte a közönséget.

Mindenesetre nagyon olyan hangulata volt a nyilvános beszélgetésnek, mint amikor a pártvezetés válaszol a tagok kérdéseire. 

Összesen 600 jegyet adtak el elővételben, legalábbis ezt mondta a beszélgetés után Hajnal Miklós, a párt szóvivője. Csütörtökig a belsősöknek is csak töredéke jöhetett el, mert Fekete-Győr András kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy már 1100 tagja van a pártnak és további 700-an várnak felvételre. 

Az elnök szerint a növekedés annyi kihívással jár, hogy a Momentumnak folyamatosan át kell alakítani a döntéshozatali folyamatokat, amikben a különböző tagozatok és szakpolitikai csapatok egyre nagyobb szerephez jutnak. Tipikusan olyan szervezetre vonatkozó témák forogtak, amiket pártok általában maguk közt vitatnak meg. Bár a fesztivál nyilvános volt, érződött, hogy az egésznek inkább csapatépítő jellege van. 

Politikai mondás csak egy erősebb hangzott el (a már ismert "jobb-bal meghaladás" és "elmúlt27évezésen" túl): Soproni Tamás beszélt arról hosszasan, hogy a Momentum számára mindenek előtt az intézményi keretek erősítése és a személyi hatalom korlátozása a legfontosabb politikai cél. Nem csak arra az elbukott kezdeményezésre célzott, ami két ciklusban maximalizálná a miniszterelnöki mandátumot, hanem az elszámoltatásra is, amit nem biztosoktól és erre kinevezettt komisszároktól, hanem a független bírósági rendszer megerősítésétől várnának, mert a "vádiratok úgyis ott vannak a Direkt36-on, az Indexen és a 444-en". 

Hasonló gondolat merült fel az alkotmányozással kapcsolatban is: a Momentum szerint a legfontosabb közjogi intézkedésekhez nem elég a kétharmad, ahhoz pártok közti konszenzust kell valahogy kikényszeríteni, ami kétségtelenül szimpatikus gondolat, de hogy ez a politikai valóságban hogyan néz ki, és mennyire reális a megközelítés, azt nem feszegette senki. Végül ez az irány is kimerült abban, hogy "nem a keretek szűkek, hanem a tartalom üres" és hogy új jelentéssel kell megtölteni a "polgár", a "politikus" és a "gazdasági siker" kifejezéseket. 

A beszélgetés elég fásultan zajlott, érződött, hogy a kampányra való felkészülés most a fő szempont, kevesebb idő és energia jutott az elmúlt időben a látványos akciókra és nagy megmondásokra. 

Többször elhangzott, hogy Fekete-Győrék türelmet várnak támogatóktól és tagságtól egyaránt: hamarosan kijönnek egy saját koncepcióval a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban. Addig - mint mondják - a közönségnek be kellett érnie azzal, hogy hisznek ugyan az előválasztás rendszerében, de mivel a régi ellenzék bohózatot csinált belőle, egy ilyen huzakodásba nem állnak be 2018 előtt. Október 15-én tervezik kihozni a Momentum-kormányprogramot.

"Nem hiszünk az összefogásban, új embereket kell bevonni a politikába, plusz egy ilyen összefogásból kialakuló kormány nem lenne működőképes" - mondta Kádár Barnabás egy összefogást feszegető kérdésre a koordinált jelöltállítással. 

106 egyéni választókerületben indít jelöltet a Momentum, ami nagyon arra utal, hogy nem terveznek visszalépni más pártok javára, ("nem akarunk Gyurcsányt simogatni"), vagy koordinálják a jelöltindítást, de függhet a politikai klíma alakulásától is. Pottyondy Edina a panel után azt mondta, hogy erről a végsó szót a közgyűlés mondja ki, ami augusztusban ül össze legközelebb. 

Egy néző megjegyezte, hogy a Nolimpia után beharangozott "cselekvés köreiből" és vidéki építkezésből nem sok minden látszik, a Momentum továbbra is körúton belüli értelmiségi kezdeményezés benyomását kelti. Pottyondy Edina erre újabb országjárást ígért: egy online platformot hoznak létre, ahol várják azok jelentkezését, akik alapszervezetet alapítanának, "Hívtok, jövünk" címszó alatt. A hasonló célt szolgáló, ún. "szappan-projekt" során azokat az alapvető szolgáltatásokat igyekeznek pótolni országszerte, mint amikor a kórházban kifogy a szappan vagy nincs elég WC-papír. Kitörnének a "vidéki-fővárosi" rendszeréből, Soproni a városi és falusi problémákra próbálta átkonvertálni az erre vonatkozó kérdést.

Az országos jelenlét erősítése érdekében Fekete-Győr szerint fontos lenne erősíteni a Momentum állásait a médiában. Ennek egyik fóruma lehet egy szamizdat-szerű újság, amit a helyi szervezetek szerkesztenek majd és 50-50 százalékban tartalmazna helyi, illetve országos híreket. Másik újítás egy internetes tévé beindítása lehet, de ebben a kérdésben erőforrás- és pénzhiánnyal szembesülnek.  

Fekete-Győr végig hangsúlyozta, utalva a zajló fesztiválra is, a közösségépítés fontosságát. "Rengeteg lelkes és szenvedélyes ember dolgozik a szervezetben" - biztatta az összegyűlteket, és a többiek is többször kiemelték, hogy a Momentum alulról szerveződő párt, amely most a kevésbé látványos, de annál fontosabb szervezetépítés szakaszát éli. Látványos ez sem volt, lelkesítőre sem sikeredett, de az igazi párttá váláshoz valószínűleg ilyen unalmas légyottok is kellenek.