Nincs bizarrabb helyzet annál, mint amikor ilyen távjelenlét robotokkal dolgozik egy irodában az ember

TECH
2017 július 21., 11:32
comments 78

Háromezerötszáz amerikai dollárrba, azaz 916 ezer forintba kerül ma egy "Double 2" nevű távjelenlét robot, iPad nélkül. Erről az izéről beszélünk:

Ezek a segway-partvis kentaurok elvileg arról jók, hogy a távolból dolgozó kollégák is részt vehessenek az iroda életében. A gurulós pálcikaembert a otthonról lehet irányítani, van rajta egy kamera és egy mikrofon, szóval az ember látja és hallja, hogy mi történik körülötte, illetve az irányítót is veheti otthon egy kamera, aminek a képe meg az iPad képernyőjén jelenik meg.

Ha nem tudják elképzelni, hogy működik egy ilyen, vagy hogy milyen praktikus értelme van, akkor nincsenek egyedül, és itt most át is adom a szót Pappito mikrobloggernek:

„Az ozzi (ausztrál) kollégáknál van egy az irodában úgyhogy rászántuk a két órás időzóna különbséget, hogy az üres irodájukban keringjünk az innen irányított szarral. Szuper játék. Úgy suhan a szőnyegpadlón, mint egy szellem, és a kollégák akkor is köszönnek neki, ha nincs a kijelzőjén semmi. (ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a főnökök sokat játszottak vele :)

kb fél óra távirányítózás után kezdett kurva unalmas lenni az egész, úgyhogy visszaparkoltuk a dokkolójába. Már egy hónapja megvan és ez alatt az idő alatt a soktucat fős irodában sem sikerült senkinek semmiféle ésszerű gyakorlati alkalmazását felfedezni, magyarul nem jó semmire. (ha vízszintesen tartaná az ipadot, akkor legalább a kávét oda tudná vinni valahova, de akkor a kamera csak a plafont látja)

nagyon szép termék ami rossz válasz egy soha fel sem tett kérdésre, hogy finoman fogalmazzak”

Már az itt leírtak is iszonyú szórakoztatóak a partvisembernek kényszeresen köszöngető ausztrálokkal, de eztán kiderült, hogy a Szilícium-völgyben dolgozó Dorkának még részletesebb sztorijai vannak.

„Nekem van legalább 10 munkatársam, akik ezzel járkálnak a folyóson, így dolgoznak. Mar annyiszor akartam róla írni.

-az emberek, akik mellé szegődnek robotként, és akikkel alkalmi beszélgetést próbálnak kezdeményezni, az a világ legkellemetlenebb dolga! Mindenki menekül

- a többi időben egy asztal mögött ülnek hárman ilyen teletávmunkások (helyspórolás) és 24/7 be van kapcsolva a kamera, azt is lehet látni, ha alsógatyában vannak, vagy piszkáljak az orrukat vagy etetik a macskát vagy éppen tereget mögöttük az asszony.

-meetingen mindenki rettenetesen furcsának találja, amikor begördül így valaki, már nem ember, még nem robot - az agyunk, meg a begyakorolt szociális interakcióink nem működnek, mert az egész irtó fura, pl ő csak egyfelé lát, hülyén, v egyáltalán nem tud olyan könnyen fordulni a fejével (azaz képernyőjével), így nincs igazan ugyanúgy jelen a szobában, mint mi. Ha csak betelefonálna, az könnyebben kezelhető helyzet lenne

-amikor a folyóson (hosszú), ezek a dobozrobotemberek járkálnak, arról mar többször akartam nektek videót készíteni, mert ha ketten találkoznak, akkor köszönnek egymásnak és megállnak beszélgetni

- van egy szőnyeggyűrődés, amin rendszeresen át kell őket segíteni.

- szinte hang nélkül jar, és dolgozol és egyszer csak észreveszed h ott áll mögötted. Brrr!”

Egész egyszerűen csodálatos, alig várom, hogy én is ilyen bizarr gurulva lebegő távjelenlét partvis lehessek a 444-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.