A BBC legismertebb újságírónői azt követelik, hogy ne keressenek többé kevesebbet, mint férfi kollégáik

külföld
2017 július 23., 13:37

A BBC több mint 40 ismert műsorvezetőnője közös nyílt levélben üzent a brit közszolgálati média vezetőjének, Lord Tony Hallnak, hogy szüntesse meg azt a bérkülönbséget, ami a médiabirodalom férfi- és női alkalmazottjai között feszül. 

A BBC-nek a működését szabályozó, tavaly megújított királyi pátens új előírása alapján most először kellett éves jelentésében adatokat szolgáltatnia legmagasabb jövedelmű, évi 150 ezer fontnál (52 millió forintnál) többet kereső munkatársainak javadalmazásáról. A 96 nevet tartalmazó lista megjelenése óta egyre nagyobb a felháborodás, mivel a listán 62 férfi szerepel. A legtöbbet Chris Evans műsorvezető kereste tavaly. Evans - aki egy ideig a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsorát, a Top Geart is vezette a verekedésbe keveredett Jeremy Clarkson menesztése után - a BBC sávos beszámolási módszertana alapján a 2,2-2,249 millió fontos fizetési kategóriában volt a 2016-2017-es pénzügyi évben, vagyis éves jövedelme megközelítette a 800 millió forintot.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

A második helyre Gary Lineker, az angol labdarúgás egykori és a BBC futballműsorainak jelenlegi sztárja került: ő tavaly az 1,75-1,799 millió fontos éves jövedelmi sávban volt. A BBC legjobban fizetett női sztárja, Claudia Winkleman műsorvezető ugyanakkor a 450-500 ezer fontos jövedelmi kategóriában szerepel a szerdán ismertetett listán, vagyis tavalyi javadalmazása nem egészen az ötöde volt Chris Evans fizetésének.

A napok óta egyre terebélyesebbre duzzadó botrány egy újabb állomása az újságírónők közös levele, melyben azt kérik a BBC igazgatójától, hogy tegyen lépéseket, hogy nők következő generációi már ne találkozzanak ezzel a típusú diszkriminációval.

Hall egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tudja, hogy van még tennivalójuk, de szerinte a BBC így is jobban teljesít ezen a téren a brit sajtó többi részénél. Valamint azt ígérte, hogy 2020-ra fel fogják számolni a nemek közötti bérkülönbséget. Ezzel viszont nem elégedettek a nyílt levél aláírói, hiszen szerintük a médiabirodalom vezetősége eddig is tudott a különbségekről, mégsem tett semmit, ezért most azonnali lépéseket várnak. 

A levelet olyan ismert újságírók írták alá, mint Clare Balding, Mishal Husain, Sarah Montague vagy Emily Mailtlis. 

A nyilvánosságra hozott bérekből egy másfajta vállalatcsoporton belüli egyenlőtlenség is kiderül: több mint 400 olyan alkalmazottja van a BBC-nek, aki kevesebb mint egy százalékát keresi meg annak, amit Evans hazavihetett tavaly. (Financial Times, MTI, Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.