A BBC legismertebb újságírónői azt követelik, hogy ne keressenek többé kevesebbet, mint férfi kollégáik

A BBC több mint 40 ismert műsorvezetőnője közös nyílt levélben üzent a brit közszolgálati média vezetőjének, Lord Tony Hallnak, hogy szüntesse meg azt a bérkülönbséget, ami a médiabirodalom férfi- és női alkalmazottjai között feszül. 

A BBC-nek a működését szabályozó, tavaly megújított királyi pátens új előírása alapján most először kellett éves jelentésében adatokat szolgáltatnia legmagasabb jövedelmű, évi 150 ezer fontnál (52 millió forintnál) többet kereső munkatársainak javadalmazásáról. A 96 nevet tartalmazó lista megjelenése óta egyre nagyobb a felháborodás, mivel a listán 62 férfi szerepel. A legtöbbet Chris Evans műsorvezető kereste tavaly. Evans - aki egy ideig a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsorát, a Top Geart is vezette a verekedésbe keveredett Jeremy Clarkson menesztése után - a BBC sávos beszámolási módszertana alapján a 2,2-2,249 millió fontos fizetési kategóriában volt a 2016-2017-es pénzügyi évben, vagyis éves jövedelme megközelítette a 800 millió forintot.

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

A második helyre Gary Lineker, az angol labdarúgás egykori és a BBC futballműsorainak jelenlegi sztárja került: ő tavaly az 1,75-1,799 millió fontos éves jövedelmi sávban volt. A BBC legjobban fizetett női sztárja, Claudia Winkleman műsorvezető ugyanakkor a 450-500 ezer fontos jövedelmi kategóriában szerepel a szerdán ismertetett listán, vagyis tavalyi javadalmazása nem egészen az ötöde volt Chris Evans fizetésének.

A napok óta egyre terebélyesebbre duzzadó botrány egy újabb állomása az újságírónők közös levele, melyben azt kérik a BBC igazgatójától, hogy tegyen lépéseket, hogy nők következő generációi már ne találkozzanak ezzel a típusú diszkriminációval.

Hall egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tudja, hogy van még tennivalójuk, de szerinte a BBC így is jobban teljesít ezen a téren a brit sajtó többi részénél. Valamint azt ígérte, hogy 2020-ra fel fogják számolni a nemek közötti bérkülönbséget. Ezzel viszont nem elégedettek a nyílt levél aláírói, hiszen szerintük a médiabirodalom vezetősége eddig is tudott a különbségekről, mégsem tett semmit, ezért most azonnali lépéseket várnak. 

A levelet olyan ismert újságírók írták alá, mint Clare Balding, Mishal Husain, Sarah Montague vagy Emily Mailtlis. 

A nyilvánosságra hozott bérekből egy másfajta vállalatcsoporton belüli egyenlőtlenség is kiderül: több mint 400 olyan alkalmazottja van a BBC-nek, aki kevesebb mint egy százalékát keresi meg annak, amit Evans hazavihetett tavaly. (Financial Times, MTI, Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.