Az UNESCO szerint Garancsi 120 méteres toronyháza tönkretenné a budai látképet

2017 július 24., hétfő 19:04
389

A világörökségi helyszínek védelméért felelős UNESCO is aggódik amiatt, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly engedélyezte  Garancsi István cégének, hogy egy 120 méter magas toronyházat építsen a Kopaszi-gátra.

A projekt nagy részét Garancsi cége közpénzes hitelből, az állami Eximbanktól kapott 52 millió euróból (15 milliárd forint) valósítják meg

Az RTL Klub Híradója szerint a legutóbbi közgyűlése után az UNESCO aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak a tervezett beruházás miatt, 

és remélik, hogy a kormány számára fontosabb a világörökség védelme a toronyházaknál. 

Hétfőn a Népszava írta meg, hogy a Világörökségi Bizottság felszólította a kormányt, hogy máskor ne bólintson rá ilyen eltúlzott beruházásra a kulturális világörökségi szempontok figyelembe vétele nélkül, és 2017 végéig semmilyen hasonló nagyberuházásra ne adjon engedélyt. 

Szakértők szerint a parton sétálva a toronyház túlságosan belelógna a világörökségi látképbe.  A Híradó modellezte, hogyan nézne ki a 120 méteres épület a Duna-parton:

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a Híradónak azt mondta, hogy semmilyen kompromisszumot nem tudnak elképzelni, ami akár csak veszélyeztetné a világörökségi védettséget. Garancsi István kivitelező cége, a Property Martket Zrt. közölte, hogy a beruházás a világörökségi terület látképén nem érinti. Egyébként meg harmonikusan illeszkedik Budapest táji és épített örökségéhez.

A Híradó szerint az UNESCO képviselői szeptemberben Magyarországra látogatnak.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt