"Na vajon mi a titka a világ legjobban hasító részvényeinek?" - kérdezi a Mészáros Lőrinc-féle Konzumról a Bloomberg Businessweek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A magyar Konzum Nyrt. értékesítése tavaly 99 százalékot esett, rövid lejáratú hitelei hétszeresre emelkedtek, 86 százalékos leépítésre került sor. Idén? A Konzumé a világ legjobban teljesítő részvénye, a részvények értéke egy ponton több mint ötvenszeresére emelkedett, a cég piaci értéke 142 millió euró" 

- foglalja össze a lényeget a cikk elején a Bloomberg Businessweek üzleti lap, hogy aztán gyorsan megadja a magyarázatot a legnagyobb magyar gázszerelő szavaival.

Mészáros Lőrinc Felcsúton 2016. december 14-én (Fotó: Botos Tamás)

"Talán okosabb vagyok, mint ő" - idézik Mészáros Lőrinc emlékezetes szavait Mark Zuckerbergről, aki februárban egy masszív 20 százalékos Konzum-csomaggal gazdagodott. Mészáros Lőrinc többségi (közvetlenül 53 százalékos) tulajdonában áll az alapkezelő.

A Bloomberg nem hagyja homályban az olvasót és alaposan végigveszi Mészáros Lőrinc élettörténetét, egészen onnan kezdve, hogy Orbán Viktor gyerekkori pajtása volt, ma pedig már a miniszterelnök szülőfalujának polgármestere, és az általa alapított felcsúti futballakadémia elnöke. 2014 óta 15-szörösére nőt a vagyona: amivel a napi.hu szerint 460 millió eurója van és az ország ötödik leggazdagabb embere. Borászattól építőipari vállalkozásig mindene van, az RTL 2016-os számítása szerint családjával közösen összesen 225 milliárd forintnyi közbeszerzést söpört be. 

Hogy teljes legyen a kép, előkerül a Heti Válasznak adott legendás 2014-es nyilatkozat is, ami szerint mindezt  "az Istennek, a szerencsének és Orbán Viktornak" köszönheti. 

A hírügynökség ezek után bemutatja az orbáni politika fejlődését az első kétharmados győzelemtől kezdve az autoriter hatalmi konstrukció stabilizálásán keresztül egészen az illiberális államig. Azt írják, hogy miközben stabilizálta az ország pénzügyeit, kiiktatta a korrupciós fékeket és saját köreit hozta helyzetbe. Idézik Urbán László közgazdászt, aki szerint a legaggasztóbb a folyamatokban, hogy az új rendszerben ezek mind legálisan zajlanak. Benne van a cikkben, hogy Mészárost minden ellenzéki politikus egyértelműen Orbán strómanjának tartja, de a kormányfő ezt tagadja. 

A Konzum varázslatosabb történetének is jut hely. A vállalat forgalma 2016-ban csak 91 ezer euró volt, innen a hirtelen fellendülés a februári bevásárlás óta: júliusban már 2800 forint felett járt a részvények értéke, az évben laza 5400 százalékos nyereséget termelt. A lap ír az MKB és az Opimus-üzletekről, amellyel nem csak a banki-, de a médiapiacon is jelentős tényező lett az alapkezelő. Megszólal a cikkben Jászai Gellért Konzum-CEO is és természetesen teljes transzparenciáról beszél. (Bloomberg Businessweek)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.