Ha egy gazdag diktatúrának kedveskedhet a magyar kormány, akkor egy ember sorsa nem túl nagy ár

POLITIKA
2017 július 26., 12:22
comments 221

Kazahsztán vezetőjét Nurszultan Nazarbajevnek hívják, még 1984-ben, a szovjet érában lett miniszterelnök, és azóta is csúcson van, legutóbb 2015-ben, 98 százalékos többséggel _"_"_"választották"_"_"_ újra.

Nazarbayev 2009-ben oda akart lépni egyik politikai ellenfele, bizonyos Muhtar Abljazov torkára, aki akkor a BTA nevű helyi bank főnöke volt. A pénzintézet vezetői ellen sikkasztás miatt indítottak eljárást, sokan közülük ezt már nem várták meg, és külföldre szöktek Nazarbajev haragja elől.

Ezen a ponton Kazahsztán az Interpolhoz fordult, hogy azon keresztül fogdossák össze a világ minden táján bujkáló embereket. Ebben sem a franciák, sem a spanyolok, sem az angolok nem voltak partnerek, és nem adták ki Kazahsztánnak a náluk bujkáló kazah szökevényeket. Nem az volt az állítás, hogy a bankárok nem követtek el semmit (Abljazovot Angliában bűnösnek találták sikkasztás miatt), hanem az, hogy Kazahsztánban nem kapnának tisztességes bírósági eljárást, politikai okokból vadászank rájuk, és akár meg is kínozhatják vagy ki is végezhetik őket, ha visszakerülnek a hazájukba.

Ezen a ponton érünk el Magyarországra, egy Jerzan Kadesov nevű férfihez, akiről az Index cikke szól.

Jerzan Kadesov is ebben a BTA nevű bankban dolgozott, ő volt a hitelezési osztály vezetője. 2010-ben menekült el Kazahsztánból, ahogy egymás után tartóztatták le a kollégáit. Először Ukrajnába majd 2012-ben Magyarországra menekült.

Amikor 2016-ban (hét évvel az eredeti ügy BTA-ügy kirobbanása után) egyszer csak őt is köröztetni kezdte Kazahsztán az Interpolon keresztül, akkor Kadesovot azonnal letartóztatták a magyar hatóságok. Míg a kazah férfi a magyar fogdában volt, addig valamiért beengedték hozzá a kazah állam embereit.

Kadesov a letartóztatás után még menedékjogért folyamodott (sikertelenül), de a kazah tisztviselők magyar fogdai látogatása után hirtelen nagyon sok mindenről meggondolta magát. Már nem akart tovább bujkálni Európában, sőt, rögtön bűnösnek is vallotta magát, és kérte, hogy toloncolják vissza hazájába.

Az ügy most a magyar Belügyminisztérium döntésére vár. További részletek az Indexen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.