Luxemburg legalizálja az aszteroidabányászatot

űr
2017 július 26., 17:40
comments 190

Augusztus 1-én olyan törvényt tervez elfogadni Luxemburg, ami lehetővé teszi az ott letelepült cégeknek, hogy azt bányásszanak ki az űrbe keringő kisbolygókból, amit csak akarnak, majd értékesíthetik az így szerzett erőforrásokat.

Egy gond van: ezt elvileg tiltja a világűrről szóló 1967-es ENSZ-szerződés. A luxemburgiak viszont agyafúrtak voltak, és úgy értelmezték, hogy az ENSZ-szerződés hatálya csak a bolygókra vagy égitestekre terjed ki, a kisbolygók-aszteroidák viszont nem számítanak égitestnek, csak égitestek maradékának, részének. (Ezt a trükköt egyébként korábban az USA is bevette már.)

A luxemburgi gazdasági miniszter elmondta a Wired-nek, hogy számos űrkutatási cég telepedett le az országban az utóbbi években, amivel támogatásokkal, sőt, állami részedés-vásárlással csábítottak be az országba.

  • Deep Space Industries
  • Planetary Resources
  • Bigelow Aerospace

Azt viszont ő sem gondolja, hogy 2030 bármi is megvalósulna a nagy aszteroidabányászati tervekből. Ha viszont ezek bejönnek, akkor a parányi ország az egyik legnagyobb játékos lehet a Naprendszerben.

Egyébként nem ez az első kalandja Luxemburgnak a világűr gazdasági kiaknázásának világába, Európa első űripari magánvállalatában, a SES-ben a nyolcvanas évek óta van részesedése az államnak. Luxemburg 60 milliárd eurós GDP-jének (ez a magyar GDP több mint fele) közel 2 százalékát adja az űripar. (Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.