Luxemburg legalizálja az aszteroidabányászatot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Augusztus 1-én olyan törvényt tervez elfogadni Luxemburg, ami lehetővé teszi az ott letelepült cégeknek, hogy azt bányásszanak ki az űrbe keringő kisbolygókból, amit csak akarnak, majd értékesíthetik az így szerzett erőforrásokat.

Egy gond van: ezt elvileg tiltja a világűrről szóló 1967-es ENSZ-szerződés. A luxemburgiak viszont agyafúrtak voltak, és úgy értelmezték, hogy az ENSZ-szerződés hatálya csak a bolygókra vagy égitestekre terjed ki, a kisbolygók-aszteroidák viszont nem számítanak égitestnek, csak égitestek maradékának, részének. (Ezt a trükköt egyébként korábban az USA is bevette már.)

A luxemburgi gazdasági miniszter elmondta a Wired-nek, hogy számos űrkutatási cég telepedett le az országban az utóbbi években, amivel támogatásokkal, sőt, állami részedés-vásárlással csábítottak be az országba.

  • Deep Space Industries
  • Planetary Resources
  • Bigelow Aerospace

Azt viszont ő sem gondolja, hogy 2030 bármi is megvalósulna a nagy aszteroidabányászati tervekből. Ha viszont ezek bejönnek, akkor a parányi ország az egyik legnagyobb játékos lehet a Naprendszerben.

Egyébként nem ez az első kalandja Luxemburgnak a világűr gazdasági kiaknázásának világába, Európa első űripari magánvállalatában, a SES-ben a nyolcvanas évek óta van részesedése az államnak. Luxemburg 60 milliárd eurós GDP-jének (ez a magyar GDP több mint fele) közel 2 százalékát adja az űripar. (Wired)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.