Drámai közlemény szólít fel a fosszilis alapú gazdasági berendezkedés eltörlésére

légszennyezés
2017 július 31., 11:18

A megújuló, tiszta energiaforrásokat kellene a kormányoknak előtérbe helyezniük, mert miközben mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdagabb országai a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) támogatására, ennek az összegnek a hatszorosát teszik ki az ezen anyagok elégetése miatti egészségkárosodás és halálozás költségei. - szól a Levegő Munkacsoport által kiadott éles hangú közlemény.

A hazai felszólalás alapját a nemzetközi Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) legújabb jelentése adja, amelyben arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy a fejlett országokban 2020-ig, a fejlődő országokban pedig 2025-ig szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagok támogatását.

Ezek elégetése ugyanis halálos levegőszennyezést és éghajlatváltozást idéz elő. Világszerte mintegy hat és fél millió ember életét rövidíti meg évről évre a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

Magyarországon az idő előtti halálozások száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint 2015-ben meghaladta a 14 ezret - írták. Ennél nagyságrendekkel több a levegőszennyezés miatti megbetegedések - többek között légúti fertőzés, szívroham, tüdőrák - száma. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.