Metán robbanhat ki a szibériai tundrából a permafroszt olvadása miatt

A permafroszt olvadása egyre ijesztőbb dolgokat okoz a szibériai tundrán – írja a CNBC. A régióban 2014 óta már hét rejtélyes óriáskrátert fedeztek fel, ezek a most legvalószínűbbnek gondolt elmélet szerint azért jönnek létre, mert a korábban fagyott felszín alatti metánréteg meglazul és kirobban. Igaz, ezt a hipotézist sem igazolták még minden kétséget kizáró módon.

Fotó: VASILY BOGOYAVLENSKY/AFP

Az éghajlatkutatók régi félelme a sarkköri szén-dioxid légkörbe kerülése. Ezt eleve a felmelegedés okozza, viszont még jobban felerősíti a folyamatot, ha tényleg metán kerül a levegőbe.

Az ENSZ-féle éghajlatváltozási tanács, az IPCC irányadó számai szerint húsz év alatt a metán 86-szor erősebben járul hozzá a felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. (Az egyetlen pozitívum, hogy ennyi idő alatt a metán lebomlik a légkörben, így száz év alatt csak 34-szeres a hatás.)

A sarkköri talaj nagy mennyiségben köti le az utóbbi évszázadokban, vagy akár jóval korábban kibocsátott szén-dioxidot. Becslések szerint körülbelül 1800 milliárd tonna szén-dioxid lapulhat a permafrosztban megkötve – ez kétszer annyi, mint amennyi szén-dioxid jelenleg a légkörben van.

Fotó: VASILY BOGOYAVLENSKY/AFP

A permafroszt olvadása nem csak a bolygónak általában, hanem a szibériai, alaszkai és kanadai lakosoknak is nagy gondokat fog okozni. A fagyott talajra tervezett vasúti sínek és közutak szétesőben vannak, rengeteg épület válhat instabillá, sőt, a régióban az utóbbi években felfuttatott olaj- és gázkitermeléssel is lehetnek gondok.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.