Etiópia elkezdte elismerni a rasztafári közösséget

Az etióp kormány bejelentette, hogy hamarosan személyigazolványt fognak kapni az országban élő rasztafári közösség tagjai. A vallási közösség régóta bármiféle polgárjogi elismertség nélkül élt az afrikai országban. Az igazolványokkal a kormány tájékoztatása szerint tartózkodási engedély és a legtöbb jog birtoklása is jár majd, ugyanakkor állampolgárok továbbra sem lehetnek majd a raszták. 

Becslések szerint több száz - akár ezer raszta élhet az országban, főleg a fővárosban, Addis Ababában, illetve a fővárostól 250 kilométerre fekvő Shashamane városában. A rasztafári vallás követői az ötvenes években érkeztek az országba, amikor Etiópia egykori császára, Hailé Szelasszié több száz hektárnyi földet ajánlott fel nekik. 

Fotó: Carl Court/Getty Images

A rasztafariánus vallás Jamaicából ered, és igazán a harmincas években kapott lendületet, amikor Szelasszié hatalomra került Etiópiában. A vallás képviselőinek hite szerint a feketék a kiválasztott nép, de hányatott sorsuk megakadályozza őket abban, hogy a gondviselés által kijelölt útra lépjenek. A mozgalom hatalmas lelkesedéssel követte Szelasszié koronázását, benne látták Isten földi inkarnációját. Ekkor indultak meg nagyobb számban az afrikai országba. 

Szelasszié maga sosem tudott igazán mit kezdeni ezzel a hittel: amikor 1966-ban Jamaicába utazott, döbbenten figyelte az érkezésre összegyűlt százezres ünneplő tömeget. 

Az etióp kormány intézkedése egy meglehetősen feszült belpolitikai helyzetben született meg: a kormány ellen rendszeresek a tüntetések gazdasági és politikai okokból is. A százmilliós országot jelenleg a lakosság mindössze hat százalékát kitevő Tigrinyák népcsoport által dominált kormány irányítja, amit nem néznek jó szemmel az Oromos és az Amhara közösségek tajgai. (Quartz)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.