Etiópia elkezdte elismerni a rasztafári közösséget

külföld
2017 augusztus 01., 20:50
comments 22

Az etióp kormány bejelentette, hogy hamarosan személyigazolványt fognak kapni az országban élő rasztafári közösség tagjai. A vallási közösség régóta bármiféle polgárjogi elismertség nélkül élt az afrikai országban. Az igazolványokkal a kormány tájékoztatása szerint tartózkodási engedély és a legtöbb jog birtoklása is jár majd, ugyanakkor állampolgárok továbbra sem lehetnek majd a raszták. 

Becslések szerint több száz - akár ezer raszta élhet az országban, főleg a fővárosban, Addis Ababában, illetve a fővárostól 250 kilométerre fekvő Shashamane városában. A rasztafári vallás követői az ötvenes években érkeztek az országba, amikor Etiópia egykori császára, Hailé Szelasszié több száz hektárnyi földet ajánlott fel nekik. 

photo_camera Fotó: Carl Court/Getty Images

A rasztafariánus vallás Jamaicából ered, és igazán a harmincas években kapott lendületet, amikor Szelasszié hatalomra került Etiópiában. A vallás képviselőinek hite szerint a feketék a kiválasztott nép, de hányatott sorsuk megakadályozza őket abban, hogy a gondviselés által kijelölt útra lépjenek. A mozgalom hatalmas lelkesedéssel követte Szelasszié koronázását, benne látták Isten földi inkarnációját. Ekkor indultak meg nagyobb számban az afrikai országba. 

Szelasszié maga sosem tudott igazán mit kezdeni ezzel a hittel: amikor 1966-ban Jamaicába utazott, döbbenten figyelte az érkezésre összegyűlt százezres ünneplő tömeget. 

link Forrás

Az etióp kormány intézkedése egy meglehetősen feszült belpolitikai helyzetben született meg: a kormány ellen rendszeresek a tüntetések gazdasági és politikai okokból is. A százmilliós országot jelenleg a lakosság mindössze hat százalékát kitevő Tigrinyák népcsoport által dominált kormány irányítja, amit nem néznek jó szemmel az Oromos és az Amhara közösségek tajgai. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.