Elsöprő többséggel választottak új igazgatót az FBI élére

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Cristopher Wray, az FBI új igazgatója július 18-án még csak a meghallgatására érkezett a Szenátusba.Fotó: MARK WILSON/AFP

Kétpárti, elsöprő erejű támogatással választotta meg az amerikai szenátus az FBI új igazgatóját, a május 9-én váratlanul kirúgott James Comey utódját. Az 51 éves jogászt, Christopher Wrayt Donald Trump június elején jelölte a posztra, most 92 szenátor támogatásával, öt nem szavazat ellenében választották meg az FBI igazgatójának.

Elődjét, James Comey-t Donald Trump május 9-én rúgta ki. A lépés annyira hirtelen és váratlan volt, hogy Comey, aki éppen előadást tartott Los Angelesben, amikor a háta mögötti tévéken elkezdett villogni kirúgása híre, elsőre tréfának hitte az egészet. Trump ráadásul el is számította magát, mert Comey-t az orosz kormány és Trump kampánystábja összejátszásának vizsgálata miatt rúgta ki, de a nyomozás nemhogy leállt volna, még ki is szélesedett. Széles jogkörökkel és viszonylag nagy mozgástérrel egy független ügyészt neveztek ki a vizsgálat lefolytatására, a volt FBI-igazgató Robert Mueller pedig mostanra már Trump legszűkebb családjáig is eljutott a nyomozásban.

Mi több, már Trump ellen is gyűlnek a bizonyítékok. A legfrissebb fejlemények szerint a hamburgi G20-csúcs idején, ahol Trump több mint két órát tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, a szünetekben Trump fia és egy orosz ügyvéd találkozója volt a fő téma az elnök legszűkebb környezetében, eziránt ugyanis azidőtájt kezdett érdeklődni a sajtó. És Trump annyira belevonódott az ügybe, hogy a hírek szerint ő maga diktálta fiának azt a nyilatkozatot, amelyről utóbb kiderült, hogy elég félrevezető volt. Trump Jr. a nyilatkozatát a New York Timesnak, nem a hatóságoknak adta, így a hazugsága ez esetben nem számít bűncselekménynek, de mégis arra utal, hogy személyesen Donald Trump elnök is az igazság elhallgatásán dolgozik, ami nem vet túl jó fényt rá, és fel is keltheti a nyomozók érdeklődését. (MTI, The Washington Post)