Sokallták a 125 dolláros albumborítót, lejárató kampányba kezdtek a fotós ellen, akinek most egymillió dollár kártérítést fizethetnek

külföld
2017 augusztus 02., 09:05
comments 79

Talán még maguk is hallottak Neely Moldovan és újdonsült férje, Andrew szomorú történetéről, legalábbis a dallasi divatblogger mindent elkövetett ezért, amikor 2015 januárjában telesírta az amerikai sajtót történetével. Állítása szerint előző évi esküvőjük fotósa "túszul ejtette az emlékeiket", vagyis nem hajlandó kiadni nekik az eljegyzésről, esküvőről, lagziról készült képeket, amíg nem fizetnek újabb 125 dollárt valamiért, amiről korábban szó se volt.

A kampány sikeres volt, a fotós, Andrea Polito pár hónapon belül kénytelen volt bezárni fotóstúdióját, mert a hatalmas lendülettel folytatott gyalázkodó kampány hatására a következő hónapokban mindössze két megbízást kapott.

Moldovanék kampánya részben a helyi sajtónak is köszönhetően volt ennyire sikeres. A sztoriról elsőként beszámoló NBC az első riportjában kizárólag az ő álláspontjukat mutatta be, bár Polito a riport elkészülte előtt átküldte bizonyítékait, hogy semmi olyat nem kért Moldovanéktól, ami ne lenne része az aláírt szerződésüknek. Abból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a nagyfelbontású képeket csak azután adják át a megrendelőnek, ha elkészül az esküvői album is. Ami addig azért nem készült el, mert Moldovanék nem voltak hajlandók borítót választani, és kifizetni annak az árát. Az NBC később már részletesebben is beszámolt a történtekről, ebben a riportban az a megszólaltatott esküvői fotós, aki az első részben még háborgott Polito hozzáállásán, a szerződés ismeretében már a fotós oldalára állt.

Polito ügyvédei úgy számoltak, hogy Moldovanék sajtóhadjárata miatt az eltelt másfél évben Polito több százezer dollárnyi bevételtől esett el. Az esküdtek szerint is, ítéletük alapján a siránkozó blogger és férje egymillió dollár kártérítést fizethet Politónak.

Az ítélet óta eltelt rövid időben az addig hiperaktív Moldovan a Facebook- és Twitter-oldalát is elérhetetlenné tette, blogját pedig törölte. (Via Washington Post. Címlapképünk illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.