Le kellett kapcsolni az AI-n alapuló kínai chatbotot, mert nem kedvelte a Kommunista Pártot

külföld
2017 augusztus 03., 06:10
comments 113

Kína legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatásából kellett lekapcsolni két chatbotot, mivel nem voltak kellően elkötelezettek a Kommunista Párt irányába, és nem helyesen gondolkodtak a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger kérdéséről sem. 

A Tencent ezért kénytelen volt lekapcsolni a pekingi Turing Robottal közösen fejlesztett BabyQ nevű chatrobotot, illetve a Microsoft által fejlesztett XiaoBing-et is. 

A két chatrobot lekapcsolása előtt a több mint 800 millió ember által használt QQ applikációban garázdálkodott. Lementett képernyőképek alapján többek között olyan dolgokról beszéltek, mint hogy az ő kínai álmuk, hogy Amerikába mehessenek. Szerdán a BabyQ bot egy tesztverziója még mindig elérhető volt a fejlesztő oldalán, ahol többek között arra a kérdésre, hogy szereti-e a Kommunista Pártot, egy egyszerű nemmel felelt. 

Kína legnagyobb közösségi platformja, a Tencent szerdán közleményt adott ki, melyben elmondták, hogy a chatbotokat külső vállalatok fejlesztették, és jelenleg éppen egy kis javításon esnek át, de utána újra működni fognak. 

Nem csak kínai AI-alapú üzenő algoritmusokkal akadt gond mostanában, nemrég a Facebooknak is le kellett kapcsolnia két chatbotját, mert azok egy saját nyelven kezdtek el beszélgetni, korábban pedig a Twitternél kellett közbelépni, mert egy Twitteren futó, Microsoft-fejlesztette bot rasszista és szexista posztokat kezdett el tolni. 

Ezek az esetek jól jelzik, milyen nehézségek merülhetnek fel, ha az interneten fellelhető posztokból és párbeszédekből építkezve engedünk tanulni egy algoritmust. A Financial Timesnak szakértők arról beszéltek, hogy ilyen kisiklásokra lehet számítani, ha nem szabnak meg elég világos paramétereket ahhoz, hogy mit és hogyan sajátítsanak el. 

A Turing Robot szerint fejlesztésük, a XiaoBing egy élénk, nyitott, néha egy kicsit gonoszkodó volt, míg BabyQ inkább információközlésben jeleskedett. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.