Megbünteti az UEFA a Legiát a varsói felkelésre emlékező zseniális élőkép miatt

foci
2017 augusztus 4., 21:55
comments 80

Lehet, hogy a futball nem kifejezetten a stadionokban történő politkai véleménynyilvánításra lett kitalálva, de az is biztos, hogy a dolog a focikultúra alapvető eleme, a FIFA, az UEFA és a nemzeti fociszövetségek mégis inkvizítori szigorral utaznak a szabad véleménynyilvánítás jogával élni kívánókra. Most éppen a lengyel Legia Warsawa ellen indult - garantáltan elmarasztalással végződő - UEFA-vizsgálat, amiért a szerdai BL-seletezőjükön egy teljes szektort elborító, lenyűgöző élőképet mutattak be. 

 A lengyel bajnok súlyos szankciókra számíthat, mivel korábban többször volt már büntetve. Hasonló okokból már többször piszkálta az UEFA az FC Barcelonát, ahol a szurkolás egyik alapja a katalán zászló lobogtatása.

A felkelés, amiről a szurkolók megemlékeztek, a lengyel hősiesség és az orosz kommunista féregség egyik leghírhedtebb történelmi megnyilvánulása volt: 1944. augusztus 1-én a lengyel Honi Hadsereg antináci és antikommunista ellenállói felkelést robbantottak ki a náci uralom alatt álló, de a keletről érkező szovjetek által már ostromolt fővárosban. A vakmerő húzás annyira felkészületlenül érte a németeket, hogy a hősiesen küzdő lengyelek azonnal elfoglalták a belvárost, de ekkor jött a szovjet árulás. A pár kilométerre álló szovjet csapatok szándékosan nem segítettek a felkelőknek, sőt még az őket segíteni akaró szövetséges gépeket sem hagyták leszállni, majd végignézték, ahogy a magukhoz térő nácik módszeresen lemészárolják az ellenállókat és a lakosságot, és tömbről tömbre földig rombolják Varsót. A lengyelgyűlölő Sztálin helyett így korábbi szövetségese, Hitler végezte el a piszkos munkát, hogy a lerombolt Varsót később elfoglaló Sztálin rövidesen végezzen a Honi Hadsereg számos megmaradt tagjával. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt